Dalajlamu hospitalizovali v nemocnici, přiskřípl si nerv v ruce

Dillí - Dalajlama je kvůli problémům s rukou v nemocnici v indickém Dillí. Podle lékařů nejsou potíže vážné, ale je lepší tibetského duchovního vůdce vyšetřit před cestou do Evropy, kterou má naplánovanou na 8. února. Třiasedmdesátiletý dalajlama prodělal loni na podzim operaci, při které mu byly odstraněny ledvinové kameny. Dalajlama žije v exilu od roku 1959 a usiluje o větší autonomii Tibetu. Čína ho ale ho obviňuje ze separatismu.

Dalajlama si již několik dní stěžoval, že má potíže s pohybem ruky. V nemocnici ho hospitalizovali poté, co mu lékaři diagnostikovali přiskřípnutý nerv v paži.

„Jeho svatost má přiskřípnutý nerv v paži, to zřejmě zapříčinil nějaký špatný pohyb nebo špatná poloha ruky,“ upřesnil dalajlamův mluvčí. Ten dodal, že lékaři podali tibetskému duchovnímu vůdci nějaké léky a dalajlama se již cítí lépe. Už v úterý by měl nemocnici opustit.

Třiasedmdesátiletý nositel Nobelovy ceny za mír v posledních měsících trpěl zdravotními problémy, jež ho přinutily zrušit řadu zahraničních cest. To ale zřejmě v případě plánované cesty do Evropy nehrozí.

Vydáno pod