Euroskeptická strana Libertas bude mít zřejmě nárok na peníze z evropských fondů

Brusel - Evropský parlament ve Štrasburku uznal euroskeptické hnutí Libertas jako panevropskou politickou stranu. Nový status opravňuje hnutí k čerpání peněz z evropských fondů. Jeho irský vůdce a odpůrce Lisabonské smlouvy Declan Ganley otevřel současně pobočku hnutí ve Varšavě. Libertas chce také kandidovat do Evropského parlamentu v červnových volbách. V Česku už zaregistroval Libertas europoslanec Vladimír Železný. Podle českých médií tak ale učinil za Ganleyho zády.

Cílem hnutí je podle Gangleyho sdružit evropské euroskeptiky, kteří by společně kandidovali v letošních volbách do Evropského parlamentu. "Chceme, aby se volby do Evropského parlamentu staly referendem proti
nedemokratické Evropské komisi a Lisabonské smlouvě," prohlásil irský
milionář Ganley na tiskové konferenci.

Uznání strany nic nebránilo, Libertas totiž splňuje požadavek, že jejími členy musí být europoslanci nebo členové národních parlamentů nejméně v sedmi členských zemí EU. V dnešním tiskovém prohlášení Libertas uvádí osm svých členů z osmi členských států unie.

Ganley dnes vydal prohlášení, v němž již přivítal rozhodnutí
Evropského parlamentu coby „další krok kupředu pro evropskou volební kampaň (hnutí) Libertas“. Podle něj však hnutí nebude používat peníze, které by mu měl přidělit EP, dokud nebude mít mandát od voličů na to, aby mohlo utrácet peníze daňových poplatníků.

Nová pobočka v Polsku

Lídr Libertas Declan Ganley dnes ve Varšavě otevřel polskou pobočku strany. Podle něj je to důkaz, že Libertas je skutečně nadnárodním evropským politickým hnutím. Ganley novinářům rovněž řekl, že vytvořením poboček v různých zemích EU chce dát obyvatelům šanci na vytvoření silné a demokratické Evropy.

Ganley uvedl, že v Polsku jedná s mnoha stranami, s nimiž by mohlo hnutí Libertas v červnových volbách spolupracovat, ale žádné rozhodnutí ještě nepadlo. Jednou z nich je i nová nacionálně katolická strana Vpřed, Polsko! (Naprzód Polsko!), které vyjádřil písemnou podporu i český prezident Václav Klaus. Strana spojila bývalé členy ultrakatolické Ligy polských rodin a příznivce katolického Radia Maryja.

K hnutí se v Polsku zatím hlásí odpadlíci z jiných stran nebo formací, které zmizely z politické scény. Překvapení proto způsobilo sobotní setkání Ganleye s krakovským kardinálem Stanislawem Dziwiszem. Ganley uvedl, že s kardinálem nemluvil o politice, ale o polských kořenech své ženy.

Vydáno pod