Za vlády Mečiara a Dzurindy zmizely z archivů dokumenty bývalé kontrarozvědky

Bratislava - Stovky důležitých dokumentů bývalé Vojenské kontrarozvědky, která byla před rokem 1989 složkou StB, jsou nenávratně pryč. Zjistil to slovenský Ústav paměti národa, který dokázal, že citlivé materiály svévolně skartovalo ministerstvo obrany za vlád Vladimíra Mečiara a Mikuláše Dzurindy.

O tom, co všechno z archivů Vojenské kontrarozvědky skončilo ve skartovačce a proč, se podle zpravodajky ČT Olgy Bakové může jen spekulovat. Jedno je ale jisté, pracovníci slovenského Ústavu paměti národa zjistili, že armáda nechala zlikvidovat až 400 kilogramů materiálů. Mezi skartovanými materiály jsou dokonce tajné nebo přísně tajné dokumenty. Ty obsahovaly informace o metodice práce kontrarozvědky z dob komunismu, popisovaly také konkrétní akce kontrarozvědky.

Ministerstvo obrany ale práci skartovací komise obhajuje. Tvrdí, že konala v souladu se zákonem a že zlikvidovala jen ty materiály, které měly být zničeny.

Archiváři z ústavu ale oponují a tvrdí, že šlo o dokumenty z dob komunismu, které neměly být zlikvidovány. S argumenty ministerstva obrany proto nesouhlasí. „Z našeho pohledu se s těmito dokumenty nemělo manipulovat, protože tyto dokumenty mají historickou hodnotu,“ uvedl Lubomír Ďurina, šéf archivu Ústavu paměti národa.

Archiváři nesouhlasí ani s dalším argumentem skartovací komise, že každý zničený dokument má svou kopii. Říkají, že některé materiály už nemají žádný exemplář navíc. Značná část dokumentů vojenské kontrarozvědky skončila v archivech v Praze a to znamená, že skartovací komise ani nemohla vědět, který dokument má existující kopii a který naopak ne.

  • Dokumenty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/653/65256.jpg
  • Dokumenty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/653/65255.jpg