Kvůli konfliktu v pásmu Gazy se jedná ve Francii, Egyptě i Izraeli

Jeruzalém/Paříž - Kvůli konfliktu mezi Hamasem a Izraelem se jedná na několika diplomatických frontách. V Egyptě se diskutovalo o možnostech usmířit soupeřící palestinské strany Hamas a Fatah a o nutnosti udržet příměří jednali diplomaté v Paříži. Izraelský ministr obrany Ehud Barak dnes ujistil, že Izrael nechce na pásmo Gazy i přes porušování příměří znovu zaútočit.

Vyslanec USA pro Blízký východ George Mitchell informoval ve Francii ministra zahraničí Bernarda Kouchnera o právě ukončené cestě po Blízkém východě. Mitchel zdůraznil, že je nyní potřeba udržet příměří a dojednat trvalý klid zbraní. Kouchner se vyslovil pro podporu předsedovi palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi, žádá také otevření hraničních přechodů do pásma Gazy.

Do Francie dnes dorazil i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Ten po schůzce s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym odmítl návrh Hamasu na nové palestinské vedení. Hamas chce ze současného vedení odstranit Organizaci pro osvobození Palestiny a tedy i stranu Fatah, v jejichž čele stojí právě Abbás. Ten nicméně v Paříži zdůraznil, že Hamas tvoří „nedílnou součást palestinského lidu“ a že je nutné s ním nadále vést dialog.  

V Egyptě zase jednali zástupci Hamasu, ti trvají na splnění podmínek, k nimž patří hlavně otevření všech hraničních přechodů. Izrael to zatím odmítá, protože chce záruky, že Hamas nebude do pásma pašovat zbraně.