Americký Senát jmenoval Erica Holdera ministrem spravedlnosti

Washington - Americký Senát v pondělí schválil nominaci Erica Holdera do funkce ministra spravedlnosti. Stal se tak prvním ministrem spravedlnosti tmavé pleti. Jedním z jeho hlavních úkolů bude podle agentury Reuters dohled nad právními aspekty boje USA proti terorismu.

Senát schválil Holderovu nominaci poměrem 75 hlasů ku 21. Sedmapadesátiletý Holder působil na ministerstvu spravedlnosti již za vlády Billa Clintona jako náměstek (1997 až 2001). Má za sebou praxi soudce i prokurátora a patří k nejdůvěrnějším spolupracovníkům amerického prezidenta Baracka Obamy. Bývalý federální prokurátor v hlavním městě Washingtonu se mimo jiné podílel na výběru Joa Bidena za Obamova viceprezidenta.

Při nedávném slyšení před senátním výborem Holder prohlásil, že kontroverzní způsob vyslýchání zvaný waterboarding je mučením. Američtí vyšetřovatelé tuto techniku, která vyvolává ve vyslýchaném pocit tonutí, používali například na osobách podezřelých z terorismu.

Holderovo jmenování do jisté míry předznamenává odklon nové administrativy od politiky resortu spravedlnosti pod minulou vládou prezidenta George Bushe. Republikáni Holdera ale v Senátu kritizovali například za to, že v minulosti stál v pozadí sporné amnestie miliardáře Marka Riche obviněného z rozsáhlých daňových úniků, jehož Clinton omilostnil v poslední den svého mandátu.