Europoslanci zbavili Miloslava Ransdorfa imunity

Štrasburk - Ve Štrasburku dnes pokračuje zasedání Evropského parlamentu. Evropský parlament dnes podle očekávání zbavil imunity českého europoslance Miloslava Ransdorfa. O tento krok loni zákonodárný sbor požádaly české úřady v souvislosti s nehodou, při níž poslanec v Praze autem porazil ženu. Sám Ransdorf se zbavení imunity nebránil.

Předloni v Praze 6 porazil Ransdorf autem na přechodu mladou ženu. Ta utrpěla vážná zranění hlavy. České úřady nehodu vyšetřují jako přestupek, požádaly nicméně Evropský parlament o zbavení imunity českého europoslance. Parlament žádosti vyhověl. Ransdorf tak bude vyšetřován ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví.

Kromě hlasování o imunitě mají na dnešní schůzi europoslanci na programu také jednání o osudu vězňů z americké věznice na Guantánamu, kterou prezident Barack Obama nařídil při nástupu do úřadu do roka uzavřít.

USA vyzvaly evropské státy, aby přijaly ty vězně, kteří se nemohou po zrušení věznice vrátit do své vlasti, neboť jim tam hrozí nebezpečí. Zatím jen málo zemí ale takovou výzvu přijalo. Přijmout americké vězně jsou ochotni například ve Francii, Španělsku, Portugalsku nebo Finsku. Proti jsou naopak Rakušané nebo Nizozemci.

Zákonodárci rovněž proberou možnosti boje proti sexuálnímu zneužívání dětí a dětské pornografii či sankce vůči těm unijním zaměstnavatelům, kteří dávají práci nelegálním přistěhovalcům ze zemí mimo EU.

Guantánamo
Zdroj: ČT24