Na Slovensku propustili z cizineckého tábora v Medveďově údajného teroristu

Bratislava/Medveďov - Údajného alžírského teroristu Mustafu Labsího dnes propustili z cizineckého tábora ve slovenském Medveďově. Uplynula totiž 180denní lhůta Labsího zadržení, nyní poputuje Labsí do jiného záchytného tábora, kde ho ovšem nebudou tolik hlídat jako v Medveďově.

Alžířan, podezřelý z napojení na teroristickou síť al-Káida, strávil na Slovensku rok ve vazbě. Poté byl loni umístěn v táboře pro cizince v Medveďově. Již v roce 2006 mu totiž cizinecká policie a později i trnavský krajský soud na deset let pravomocně zakázaly vstoupit na Slovensko. Od té doby je v zemi nelegálně.

Vyhoštění do ciziny Alžířan zabránil tak, že už dříve požádal na Slovensku o azyl. V zemi tak může zůstat až do doby, než soudy rozhodnou o jeho žádosti o azyl. Muž má v současnosti zakázaný vstup do USA, Kanady a Británie. Ve Francii byl odsouzen k pěti letům vězení za přípravu teroristických útoků.

Do rodné země se Labsí vrátit nechce, protože ho tam za účast v teroristické skupině čeká doživotí a údajně i mučení. Alžírsko však hrozbu mučení oficiálně popřelo.