Evropský parlament přijme ve středu usnesení ke Guantánamu

Štrasburk - Plánované uzavření Guantánama může zlepšit vztahy mezi Evropou a Spojenými státy. Vyplývá to z prohlášení vicepremiéra Alexandra Vondry, který o tom dnes ve Štrasburku jednal s europoslanci. Rozhodnutí uzavřít věznici Guantánamo je podle něj primárně odpovědností USA. Zda některé z lidí zadržovaných v tomto kontroverzním zařízení na Kubě přijmou i země EU, je pak na rozhodnutí jednotlivých států bloku, poznamenal Vondra jako zástupce českého předsednictví Evropské unie.

Vondra nicméně také připomněl, že koncem ledna se šéfové diplomacií zemí EU dohodli, že by bylo žádoucí, aby unie postupovala v této věci koordinovaně. Eurokomisař pro právo a justici Jacques Barrot podotkl, že zatím žádná oficiální žádost z USA ohledně možného umístění některých současných vězňů z Guantánama nezazněla.

Uzavření kontroverzní věznice, kde Američané vězní lidi podezřelé z terorismu, nařídil prezident Barack Obama po svém lednovém nástupu do funkce. Europoslanci toto rozhodnutí vesměs uvítali. Hlavní frakce Evropského parlamentu chtějí, aby unijní státy přijaly přibližně 45 z 245 vězňů z Guantánama.

Evropský parlament bude ve středu přijímat ke Guantánamu zvláštní usnesení. Dá se očekávat, že v něm europoslanci členské země vyzvou, aby unie byla při uzavření věznice Spojeným státům nápomocná. Než unie k možnosti přijetí vězňů z Guantánama zaujme stanovisko, může podle Vondry nějakou dobu trvat. Nelze prý podcenit otázky bezpečnosti, takže je třeba od americké strany získat všechny potřebné informace. Vicepremiér také připomněl, že někteří z lidí, kteří už dříve byli z této věznice propuštěni, se poté zapojili do teroristických akcí. Na to poukazovali i někteří europoslanci.

„Evropa nemůže stát stranou,“ řekl liberální europoslanec Graham Watson. „Guantánamo je místem mučení,“ uvedl šéf socialistické frakce Martin Schulz. „Nemůžeme pouze říct: Je to chyba Spojených států, je na nich, ať se z toho dostanou,“ zdůraznil jeden z šéfů frakce zelených v EP Daniel Cohn-Bendit. Rozhodnutí uzavřít Guantánamo uvítal i český europoslanec Vladimir Remek. Vyslovil přitom politování, že tento krok nepřišel dřív.

Vydáno pod