Izrael opět zasažen raketou, USA chtějí přispět k nezávislé Palestině

Jeruzalém - Palestinci dnes poprvé od vyhlášení podmínečného příměří vystřelili na Izrael raketu delšího doletu typu Grad. Ta zasáhla město Aškelon, nikdo však nebyl zraněn. Židovský stát později reagoval bombardováním tunelů na jižní hranici pásma Gazy a také náletem na výcvikový tábor radikálního Hamasu. Americká ministryně zahraničí dnes oznámila, že Spojené státy chtějí přispět k vytvoření nezávislého a soběstačného palestinského státu.

Rakety Grad mají mnohem větší dostřel než podomácku vyráběné střely, které dokáží zasáhnout pouze města v blízkosti pásma Gazy. Grad jsou průmyslově vyráběny a do Gazy se pašují z Egypta. Město Aškelon, které bylo dnes zasaženo, se nachází asi dvanáct kilometrů od pásma Gazy. Právě dnes se konal ve městě mítink opozičního vůdce Benjamina Netanjahua. V případě volebního vítězství svého pravicového bloku Likud přislíbil svržení Hamasu v pásmu Gazy.

„Zaslepená politika Kadimy (vládní strany Vpřed) nás přivedla do té situace, v níž se nyní nacházíme. Izrael potřebuje politickou změnu. Vláda pod mým vedením zbaví Hamas v Gaze moci a zastaví raketové útoky,“ slibuje Netanjahu. Předvolební průzkumy mu přitom předpovídají vítězství v předčasných parlamentních volbách 10. února.

Hamas v tuto dobu jedná v egyptské Káhiře, kde jim jsou tlumočeny mírové návrhy Izraele. Delegace se odmítá zavázat k časově neomezenému příměří, je ochotná přistoupit jenom na roční klid zbraní a trvá na tom, že Izrael musí otevřít hraniční přechody do pásma.

USA chtějí přispět k vytvoření nezávislého palestinského státu

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes prohlásila, že Spojené státy chtějí přispět k vytvoření nezávislého a životaschopného palestinského státu v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu. Učinila tak po setkání se zvláštním americkým vyslancem pro Blízký východ Georgem Mitchellem, který se vrátil z návštěvy regionu. Cílem jeho mise bylo dosáhnout prodloužení dočasného příměří mezi Izraelem a Hamasem.

„Chceme spolupracovat se všemi stranami a pokusit se jim pomoci k dosažení dohody, která by konflikt ukončila,“ řekla Clintonová. Dodala, že je ochotna jednat i s militantním hnutím Hamas, ale pouze v případě, že palestinští radikálové splní požadavky americké vlády. „Hamas zná podmínky. Musí se zříci násilí, musí uznat Izrael a musí přistoupit na předchozí dohody.“

Clintonová dnes také oznámila, že vyslanec pro Blízký východ Mitchell se na Blízký východ vrátí ještě před koncem února. „Situace je tam pro všechny velmi složitá a uznávají, že americká diplomacie může a chce pomoct v překonání rozdílných názorů. Můžeme se pohnout dopředu na cestě k míru a stabilitě, kterou chtějí všichni,“ prohlásil Mitchell.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás se mezitím na evropské cestě snaží získat podporu pro obnovu pásma Gazy. Evropany chce přimět také k jednání s Hamasem, který je zatím řazen k teroristickým organizacím. Po návštěvě Paříže odjíždí do Bruselu, kde vystoupí v Evropském parlamentu.