Obama si bude muset vybrat nového ministra zdravotnictví, Daschle se vzdal nominace

Washington - Tom Daschle, kterého americký prezident Barack Obama vybral do své vlády jako ministra zdravotnictví a sociální péče, se dnes vzdal nominace. Podle finančního výboru amerického Senátu dlužil na daních za uplynulé roky 128 tisíc dolarů (2,8 milionu korun) a dalších 12 tisíc dolarů (260 tisíc korun) činilo penále. Dlužnou částku Daschle uhradil teprve před několika měsíci. Stažení kandidatury zdůvodnil tím, že necítí plnou důvěru zákonodárců a že by daňová aféra narušovala jeho práci ve funkci ministra. Obama jeho rozhodnutí s lítostí přijal.

Jen několik hodin před Daschlem se funkce kvůli vlastní daňové aféře z minulosti vzdala i Nancy Killeferová, kterou Obama vybral do nově vytvořené funkce dohlížitele na účinné vynakládání veřejných prostředků. Killeferová v roce 2005 nezaplatila včas na daních asi 1000 dolarů (22 tisíc korun) a dluh uhradila až po pěti měsících.

Daschle je druhým ministrem administrativy nového prezidenta, jehož nominace vyvolala kritiku kvůli daňovým nedoplatkům. Před dvěma týdny senátoři jednali i o podobné aféře ministra financí Timothyho Geithnera. Ten neodváděl státu daně během svého působení v Mezinárodním měnovém fondu v letech 2001 až 2004 a dluh doplatil až poté, co ho Obama v prosinci jmenoval na post ve své vládě. Senát jeho nominaci na ministra ale nakonec potvrdil.