Řečtí zemědělci se v Pireu střetli s policií, protestují už druhý den

Atény - V řeckém přístavu Pireus došlo k dalším střetům mezi policií a zemědělci. Ti chtějí prorazit policejní bariéry a demonstrovat také před ministerstvem zemědělství v Aténách. Pořádkové jednotky proti nim použily slzný plyn a několik lidí zadržely. K žádným zraněním zatím nedošlo. Několik stovek zemědělců připlulo i s traktory z Kréty v pondělí, aby přinutili vládu ke zvýšení výkupních cen a k finanční injekci do zemědělství.

K potyčkám dochází už druhý den. Dnes se k demonstrantům v přístavu připojily další desítky zemědělců, kteří na lodích dorazili do Pirea časně ráno. Jde o pokračování vleklého protestního hnutí řeckých zemědělců, kteří v minulých dvou týdnech zatarasili na řadě míst v zemi důležité dopravní spoje, včetně některých hraničních přechodů, aby se domohli finanční pomoci od vlády. Protesty způsobily v zemi dopravní chaos a v severní části Řecka omezily i pohyb zboží přes hranice. Minulý týden sice zemědělci většinu blokád zrušili, jeden přechod s Bulharskem je ale nadále neprůchodný.

Řecká vláda přislíbila zemědělskému sektoru pomoc v hodnotě půl miliardy eur, zemědělci to ale odmítli jako naprosto nedostatečné opatření. V pondělí večer přijal náměstek řeckého ministra zemědělství zástupce demonstrantů a snažil se je přimět, aby přístav opustili a vrátili se domů. K žádné dohodě se ale nedospělo.

Zemědělský sektor se podílí na HDP Řecka pěti procenty, a to především prostřednictvím malých zemědělců výrazně závislých na státních podporách. V případě jakékoli pomoci ale Atény musejí mít souhlas příslušných míst Evropské unie.

Řecká policie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod