USA jsou ochotny se účastnit příprav kodaňské konference OSN

Washington - Spojené státy americké projevují po nástupu Obamovy administrativy najevo ochotu účastnit se příprav kodaňské konference OSN, jež má stanovit postup po skončení platnosti kjótských dohod. Bushova administrativa odmítala závazky Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů plnit. Podle náměstka českého ministra životního prostředí Jana Dusíka představitelé vlády prezidenta Baracka Obamy rovněž vyjadřují naději, že i s jejich přispěním bude možné na kodaňském summitu uzavřít mezinárodní dohodu.

Největším producentem průmyslových emisí jsou právě Spojené státy a ty protokol z japonského Kjóta nikdy neratifikovaly. Vláda předcházejícího prezidenta George Bushe požadovala, aby se na snižování emisí více podílely prudce se rozvíjející ekonomiky, jako je Čína, Indie nebo Brazílie, které se kjótských dohod neúčastnily. V tomto duchu Bush loni odstartoval vlastní iniciativu.

Kjótský protokol z roku 1997 zavazoval účastnické země ke snížení produkce skleníkových plynů, jenž jsou považovaných za hlavní důvod globálního oteplování Země, o pět procent proti roku 1990. Jeho platnost vyprší za tři roky. Dohoda připravovaná pro summit v prosinci 2009 v Kodani by měla stanovit snížení emisí těchto látek do poloviny století o 50 procent.

Nová americká administrativa přináší změnu

Dusík vedl rozhovory ve Washingtonu z titulu České republiky jako předsednické země Evropské unie a podle jeho slov je ze všech stran slyšet snaha jednat v rámci  přípravy kodaňské konference.

„Bush se snažil vytvářet paralelní proces, ale nikde jsem nezaznamenal, že by tu byla snaha o separátní dohody,“ odpověděl na otázku, zda Obamova administrativa pokračuje v Bushově iniciativě o vytváření dohod mimo rámec kjótského procesu. Nevyloučil, že některá jednání mohou pokračovat jako „podpůrný formát“, ovšem nikoli „jako náhrada vyjednávacího procesu OSN“.

Náměstek Dusík si chválí debatu s Chuem 

Dusík ocenil konkrétní debatu s americkým ministrem energetiky Stevenem Chuem, z níž postřehl, že Spojené státy mají plány na snížení uhlíkové zátěže celé své ekonomiky. Zástupce amerického ministerstva financí český představitel také seznámil se zásadami obchodu s emisními povolenkami, jak funguje v EU.

K zapojení do mezinárodního trhu s emisními limity, který je jedním z klíčových prvků dohod o snižování emisí, musejí Spojené státy přijmout vnitřní legislativu, upozornil s odkazem na svá jednání Dusík. „Kongresem musí projít schválení limitů emisí, aby se k nim USA mohly zavázat mezinárodně,“ řekl. Kongres by měl také přijmout zákony o příspěvcích rozvojovým zemím, což by měl být nástroj kodaňské dohody na úhradu nákladů na adaptace a omezování emisí v rozvojových zemích, uvedl.