Britové protestují proti zaměstnávání cizinců

Londýn - Tisíce britských zaměstnanců v průmyslu protestují proti zaměstnávání cizinců na úkor domácích pracovníků. Vlnu protestů zahájili už minulý týden zaměstnanci třetí největší britské rafinerie Lindsey ve městě Grimsby, kterou vlastní mezinárodní skupina Total. Protesty odstartoval fakt, že si firma najala externí společnost, která zaměstnává dělníky ze zahraničí. Podle londýnského spolupracovníka ČT Ivana Kytky ale byl dnes odpoledne dojednán kompromis, když firma navrhla vytvořit dalších více než sto pracovních míst pro britské zaměstnance.

Protesty vyvolalo přijetí asi 250 Italů a Portugalců na stavební práce v Lindsey. První demonstrace se konaly minulou středu, v pátek už protestovalo 5 000 lidí na 17 místech v Anglii, Skotsku, Walesu i Severním Irsku. K demonstracím proti najímání zahraničních pracovníků se tento týden připojily stovky zaměstnanců britských jaderných elektráren Sellafield a Heysham. Podle labouristického premiéra Gordona Browna jsou tyto demonstrace „kontraproduktivní“, protestující mu ale připomínají jeho výrok z roku 2007, kdy hovořil o „britských pracovních místech pro britské zaměstnance“.

Jak uvedl londýnský spolupracovník ČT Ivan Kytka, jedním z důvodů divokých stávek je fakt, že na britském pracovním trhu by mělo podle odhadů ubývat 70 tisíc pracovních míst měsíčně a celková výše nezaměstnanosti by se měla vyšplhat až k devíti procentům, což jsou tři miliony lidí bez práce.

Protesty přitom paradoxně přicházejí v době, kdy zahraničních zaměstnanců kvůli krizi ubývá. Loni pracovalo v zemi 3,7 milionu lidí narozených mimo Británii, z toho asi 1,4 milionu z Evropské unie. Total zdůrazňuje, že v Lindsey nepřišel kvůli cizincům o práci žádný Brit. Značnou část protestujících také tvořili stavební dělníci, kteří přišli o práci - nebo jim to hrozí - nezávisle na cizincích.

Evropský parlament neschválil směrnici o zaměstnávání nelegálních přistěhovalců

Podle dostupných údajů 21 z celkem 27 států Evropské unie každý rok do unie přichází 893 až 923 tisíc nelegálních přistěhovalců. Odhaduje se také, že v současné době v unii pracuje 4,5 až osm milionů nelegálních přistěhovalců.

Evropský parlament dnes proti očekávání neschválil směrnici, jež má v unii zavést minimální sankce pro zaměstnavatele dávající nelegálním přistěhovalcům práci. Podle připraveného návrhu, který by měl vstoupit v platnost v roce 2011, by takové firmy či podnikatelé mohli čelit nejen pokutám, ale i vězení. Na znění směrnice se v minulých týdnech vyjednavači parlamentu dohodli se členskými státy EU, jejichž souhlas je podmínkou pro přijetí normy. Očekávalo se proto, že europoslanci dnes směrnici schválí. Nakonec se ale objevily problémy s tím, jak či zda by měl mít podnik odpovědnost i za subdodavatele.

Protestující britští dělníci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod