Obama by se údajně kvůli Moskvě měl zříci radaru výměnou za odzbrojení

Londýn - Podle britského listu The Times chce americký prezident Barack Obama přehodnotit význam plánovaného protiraketového deštníku v Evropě a možná i celý projekt odložit. Raketová základna v Polsku a radar v Česku totiž vadí Moskvě a Obama se přitom chce s Kremlem dohodnout na výrazném snížení jaderného arzenálu obou zemí. Zastavení projektu základen by mu pak mohlo pomoci při těchto jednáních. Ruská strana na tuto zprávu reagovala pozitivně, počká však, až tento návrh dorazí z Bílého domu oficiální cestou.

„Obama dosud nepřijal žádné rozhodnutí ohledně obranného štítu. Jedině však odložením umístění amerických raket v Polsku a radaru v České republice (což by v případě realizace stálo Spojené státy čtyři miliardy dolarů ročně) se odbourá to, co je vnímáno jako závažná překážka k ruské spolupráci v odzbrojování,“ napsal The Times.

Obama chce podle listu snížit jaderný arzenál USA a Ruska o 80 procent, což by byl nejambicióznější projekt odzbrojování za několik posledních desetiletí. Pokud by se tento záměr uskutečnil, zbylo by oběma zemím tisíc jaderných hlavic.

Konec dohody START, co bude dál?

Letos v prosinci vyprší Dohoda o omezení strategických zbraní (START) z roku 1991, která omezovala počet hlavic z asi 10 000 na 5 000. USA se pokoušely vyjednávat s Ruskem o vytvoření další smlouvy, ovšem projekt protiraketových základen v Česku a Polsku tato jednání komplikovala.

„Hodláme znovu zapojit Rusko do více tradičního, právně závazného odzbrojovacího procesu. Jsme připraveni se zapojit do širšího dialogu s Rusy ohledně otázek, které je znepokojují,“ citoval list nejmenovaného amerického vládního představitele.

List na závěr dodává, že snižování arzenálů USA a Ruska by byl důležitým krokem pro přesvědčování zemí, jako je Írán, aby nevyvíjely atomovou bombu.

Rusko čeká na oficiální vyjádření Obamy

Ruští politici zareagovali na zatím neoficiální plán Baracka Obamy velice rychle. Vicepremiér Sergei Ivanov i předseda zahraničního výboru ruské Dumy Konstantin Kosačev se vyjádřili pozitivně, čekají ale na oficiální potvrzení ze strany Washingtonu.

Rusku by tento plán mohl vyhovovat ze dvou důvodů - obhájilo by svoji pozici regionální velmoci, která je schopná ovlivňovat rozhodnutí USA pro střední Evropu a navíc by výměnou za strategickou dohodu o odzbrojení mohlo požadovat další ústupky.

Raketa SS-20, která je schopna nést jadernou hlavici. Tento typ raket Sovětský svaz umístil ve vojenských prostorech v Československu.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod