Vatikán vyzval popírače holokaustu biskupa Williamsona, aby se omluvil

Vatikán - Papež Benedikt XVI. hasí zatím zřejmě nejvážnější konflikt od svého zvolení. Od chvíle, kdy zrušil exkomunikaci popírače holokaustu biskupa Richarda Williamsona, se na svatý stolec valí vlna kritiky. A to jak od židovských organizací, tak i z rodného Německa. Vatikán proto biskupa vyzval, aby se od svých výroků jednoznačně distancoval.

Williamson patří k takzvaným tradicionalistům, kteří neuznávají závěry 2. vatikánského koncilu. Požadují třeba, aby bohoslužby byly dál slouženy výhradně v latině. Vatikán je exkominukoval před 20 lety, protože se nechtěli přizpůsobit, teď je ale láká zpět. Mnoho z nich však podporuje krajní pravici.

Williamson způsobil problémy následujícím vyjádřením ve švédské televizi: „Nevěřím, že existovaly v koncentračních táborech plynové komory, nevěřím, že takto zemřelo 6 milionů Židů.“ Výrok popudil kromě židovských organizací i německou kancléřku Angelu Merkelovou. Ta prohlásila, že není na ní, aby se k takovým věcem vyjadřovala, je to ale jiné, pokud se jedná o zásadní otázku. A toto podle ní zásadní otázka je.

S Vatikánem už přerušil veškeré kontakty hlavní izraelský rabinát. Tyto dvě instituce se přitom scházely pravidelně dvakrát ročně. Papež se od výroků biskupa distancoval, o přehodnocení svého rozhodnutí ale neřekl nic. „Vyjadřuji nejhlubší solidaritu s židovskými bratry a doufám, že vzpomínka na holokaust nikdy nevybledne. Stále nám musí připomínat, kam až může lidská nenávist zajít,“ poznamenal papež. Jeruzalémský rabinát zrušil březnovou cestu do Vatikánu. Rabíni jsou ochotni vztahy obnovit až poté, co se biskup veřejně omluví.

Jeruzalém
Zdroj: ČT24