Střed a sever Číny trápí sucha

Peking - Čína vyhlásila pohotovost kvůli dlouhotrvajícímu suchu v centrální části a na severu země. Úroda je ohrožena a s ní také výdělky těch, kteří se po ztrátě zaměstnání v průmyslu přeorientovali na zemědělství. To se týká zejména lidnatých provincií An-chuej a Cha-nan. Ceny obilí zatím výrazněji nevzrostly, investoři věří v dostatečné zásoby z loňské velké úrody.

Čínští představitelé už vyzvali regionální úřady, aby okamžitě zajistily taková opatření proti suchu, která by zachránila letošní sazenice, zejména je prý potřeba rozšířit zavlažovací systém.

V některých oblastech nepršelo už čtvrt roku. Sucho tak postihlo 9,5 milionu hektarů zemědělské půdy, ohroženo je až 43 procent zimní úrody pšenice. Nejhůře je na tom sedm čínských provincií, kde už ale začali suché oblasti zavlažovat.

Zatím se ale zdá, že čínští zemědělci se neobávají tak velkých škod. Farmář z provincie Che-bej si myslí, že zatím to vypadá, že sucho jeho úrodu neohrozilo. „Je pravda, že byla suchá zima bez sněhu, jestli budou nějaké škody, ale uvidíme až v březnu,“ prohlásil.

Další čínský zemědělec popisuje: „Pšenice je teď mírně nažloutlá, nemůžeme ale zavlažovat, až od pondělí. V zásobnících máme nicméně spoustu vody.“