Američané podpoří českou vědu i bez radaru

Praha - Americký prezident Barack Obama se chystá k velkému odzbrojení. Navrhuje, aby USA a Rusko společně snížily svůj jaderný arzenál až o 80 procent. Z tohoto důvodu také možná zastaví projekt výstavby radarové základny v Brdech. Zatím se však zdá, že spolupráce v oblasti vědy se nastartovala díky radaru velmi úspěšně a ani zrušení projektu by nemuselo zastavit příliv amerických financí do českého výzkumu.

Česká republika začala v únoru 2008 vybírat ta pracoviště, která by byla vhodná pro příjem podpory ve vědě a výzkumu. Jejich seznam byl hotový na konci minulého roku. Podle Vladimíra Maříka, vedoucího katedry kybernetiky na ČVUT, byla americká strana potenciálem českého výzkumu oslovena natolik, že začala přispívat na některé projekty sama od sebe. „Od prosince a ledna financuje některé projekty Agentura protiraketové obrany. O seznam projevily zájem i další americké vládní obranné výzkumné organizace. Hrne se na nás lavina zájmu o spolupráci v nejrůznějších oblastech,“ dodává Mařík.

Američané budou pravděpodobně dávat peníze na české výzkumné projekty i v případě, že zde radar stát nebude. „Posouvá se to z roviny politické, kde to bylo na začátku, do roviny odborné,“ popisuje vývoj vztahů Mařík. Zároveň dodává, že české vládě nešlo o jednorázovou finanční injekci, ale o doložku nejvyšších výhod, kterou má jen asi 9 zemí světa. To by znamenalo příležitost podílet se na špičkovém výzkumu, což by přineslo obrovskou posilu pro domácí ekonomiku.

Jeden český odborník z ČVUT byl dokonce pozván do výzkumného střediska americké armády, aby pomohl formulovat dlouhodobý americký výzkum pro příštích 5 let. „Myslím si, že je to ocenění dostatečné,“ dodává Mařík. Nastartovaný proces otevře podle něj českým vědcům dveře do nejlepších laboratoří světa.