V Británii je opět sněhová kalamita

Londýn - Nové sněžení v Anglii a Walesu dnes vyvolalo další velké problémy v dopravě. Některá letiště od Londýna přes Birmingham po Cardiff musela přerušit provoz, na zbývajících je třeba počítat se značným zpožděním letů. Na západě Anglie byla řada dálnic uzavřena, ve stovkách škol opět odpadlo vyučování, informovaly tiskové agentury.

Ve Walesu napadlo za noc a ráno až 20 centimetrů nového sněhu, v Anglii to bylo zatím 12 centimetrů. I ty však stačily na to, aby v postižených oblastech paralyzovaly značnou část silniční dopravy. Autobusová doprava se v některých částech země zcela zhroutila. Místní úřady navíc varují, že zásoby posypové soli připravené na nynější zimní sezonu již docházejí a konec zimních potíží je zatím ještě v nedohlednu.

Také britské železnice hlásí značné zpoždění kvůli sněhu. Stovky škol, které ve středu obnovily provoz po dvoudenním uzavření vynuceném předchozí sněhovou kalamitou, musely dnes k velké radosti dětí opět zrušit vyučování. Děti volno využívají k nečekaným radovánkám na sněhu, ve středu však v jižním Yorkshiru zemřela šestnáctiletá dívka na zranění, které si způsobila při sáňkování. Další dvě děti zůstávají hospitalizovány.

Metropole Londýn a jihovýchod země naštěstí nejsou dnešním sněžením tolik zasaženy jako v pondělí, kdy byly náledím zcela ochromeny.

Ekonomičtí odborníci odhadují, že sněhové kalamity nynějšího týdne způsobily britskému hospodářství škody až 3,5 miliardy liber.