Britská rada stáhla své pracovníky z Íránu

Teherán - V Íránu přerušila svou práci Britská rada (British Council) - kulturní agentura britského ministerstva zahraničí. Její vedení se rozhodlo uzavřít pobočku v Teheránu kvůli zastrašování svých zaměstnanců ze strany íránských úřadů. Už dva roky přitom v Teheránu pracují pouze místní spolupracovníci Britské rady. Ty teď úřad prezidenta donutil k rezignaci.

Zpravodajství BBC citovalo šéfa Britské rady Martina Davidsona, který říká, že 16 zaměstnanců organizace bylo vyzváno kanceláří íránského prezidenta k rezignaci.

„Britská rada pozastavila svou činnost v Teheránu. Rozhodnutí je účinné od 31. ledna a následuje poté, co byli naši lidé v Teheránu zastrašováni,“ říká se v prohlášení rady. Ta tvrdí, že chce s íránskými úřady jednat a dosáhnout toho, aby se pracovníci organizace mohli co nejdříve do Teheránu vrátit.

Britská rada je organizace, která má sídla v zemích po celém světě. Společnost zajišťuje vzdělávací a kulturní programy, tak tomu bylo i v případě Íránu, kde pořádala různé kurzy a kulturní akce. „Britská rada není politická organizace a íránský nátlak na zaměstnance organizace je nepřípustný,“ okomentovala to kancelář britského ministerstva zahraničí.