Nejobsáhlejší příručka češtiny je na internetu

Praha - Ústav pro jazyk český Akademie věd a Fakulta informatiky Masarykovy univerzity spustily na internetu slovník češtiny, který je se svými více než šedesáti tisíci hesly dosud nejpodrobnější jazykovou příručkou. Lidé v něm najdou informace o spisovné češtině, pravopisu, cizích slovech, ale i výkladové odkazy.

Lingvisté ve spolupráci s informatiky spustili nový slovník českého jazyka na internetu. Na rozdíl od svých předchozích autorizovaných i neautorizovaných kolegů je slovník nejrozsáhlejší internetovou příručkou svého druhu.

„Žádná internetová příručka, kterou by zaštiťovali Ústav pro jazyk český a renomovaní lingvisté, tady dosud nebyla. Je v něm více slov než v Pravidlech pravopisu i ve Slovníku spisovné češtiny. Celkem je tam 61 600 slov. Přínosem slovníku je i to, že všechna slova, pokud jsou ohebná, jsou vyskloňována a vyčasována, což uživatel v žádném slovníku zatím nenajde,“ uvedla Markéta Pravdová z Ústavu pro jazyk český Akademie věd.  

Milénium (zdroj: ČT24)

Na slovníku pracovali lingvisté z Ústavu pro jazyk český ve spolupráci s Fakultou informatiky Masarykovy univerzity více než čtyři roky. Oddělení jazykové kultury inspirovali sami lidé a jejich nebývale velký zájem o pravidla naší mateřštiny. „Jazyková poradna ročně odpovídá na zhruba deset tisíc e-mailových dotazů, srovnatelný je i počet dotazů telefonických,“ doplnila Pravdová.

Slovník se stal ihned inspirací pro novináře, pro které je spisovný jazyk vizitkou každodenní práce. „Slovník nás posouvá dál a pomáhá nám v korektorně denně,“ říká jazykový redaktor Lidových novin Ondřej Tuček.

Přesto korektoři připouští, že i na novém internetovém pomocníkovi je stále co zlepšovat. „Máme problém v oblasti vazeb. To znamená, v jakých pádech se spolu mohou slova spojovat. Uvítali bychom v tom víc příkladů. Také je problém u zeměpisných nebo vlastních jmen zeměpisných názvů. Někdy se stane zemětřesení a my musíme rychle řešit pravopis nějakého města v Thajsku,“ popisuje Tuček.

  • Markéta Pravdová z Ústavu pro český jazyk Akademie věd autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/665/66478.jpg
  • Pravidla českého pravopisu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/665/66480.jpg