Slovenská armáda šetří, propustí desetinu vojáků

Bratislava - Slovenská armáda musí kvůli ekonomické krizi šetřit, chystá se proto propustit až 1 600 profesionálních vojáků. Informaci dnes zveřejnilo aktualne.sk s tím, že ji potvrdil slovenský ministr obrany Jaroslav Baška. Mluvčí ministerstva Vladimír Gemela ale tuto informaci popřel.

Podle aktualne.sk by mělo armádu opustit 1 600 vojáků a navíc 1 500 civilních zaměstnanců. V současnosti má slovenská armáda přes 16 tisíc profesionálních vojáků.

„Ještě to nemáme schválené ve vládě. Máme navrhnout strukturu společně s generálním štábem, který připravil nové tabulky. Podle toho budeme postupovat,“ citoval server Bašku. Mluvčí ministra Gemela ale dementoval informaci o počtu propuštěných vojáků, připustil nicméně, že armáda nejspíš propouštět bude. Přesná čísla ale zatím nejsou známa.

Vojáci se v době krize ovšem nemusejí obávat, že by nakonec skončili bez práce, protože armáda je ze zákona povinna jim po propuštění nabídnout jiné zaměstnání.  

K propuštění se armáda uchýlí hlavně kvůli hospodářské krizi. Kvůli ní navíc bude šetřit i na výbavě. Slováci například nenakoupí dvě letadla C-27J Spartan, jak původně plánovali.