Nejdelší dosud objevený had se živil zvířaty velikosti krávy

Florida - Obří kosti prehistorického hada objevili vědci z floridské univerzity na severu Kolumbie. Podle jejich výpočtů měřil tento plaz až 13 metrů, což je dvakrát víc než mají největší žijící hadi.

Dávného obra vědci nazvali Titanoboa correjonensis, což znamená obří škrtič z Corejjonu. Podle odhadů žil tento had asi před 58 až 60 miliony let. Dnešní anakondy a krajty by pro něj byly pouhou svačinkou. "Mohl bez problémů sežrat zvíře veliké jako kráva a člověka by slupnul jako
nic," odhaduje paleontolog Jason Head z univerzity v kanadském městě
Mississauga.

Obří had má nejblíže k hroznýši královskému

„Hadi jsou studenokrevní živočichové, a proto jejich velikost závisí na průměrné roční teplotě a na teplotě, ve které žijí. Když se během roku oteplí, had se zvětší. Podle toho, jak vypadají kosti tohoto hada, se jednalo o tvora příbuzného hroznýšům. Nejblíže má k hroznýši královskému,“ vysvětluje paleontolog Jonathan Bloch z floridské univerzity.

Z obřích obratlů a žeber vědci získali také informace o klimatu. V době, kdy Titanoboa žil, musela být průměrná roční teplota nejméně 30 až 34 stupňů Celsia, aby metabolismus tak velkého tvora fungoval.