Málikího blok vyhrál volby v osmi z devíti šíitských provincií a upevnil své postavení

Bagdád - Podle předběžných výsledků zvítězil v sobotních provinčních volbách v osmi z devíti jihoiráckých šíitských provincií i v Bagdádu blok iráckého premiéra Núrího Málikího. Na základě sečtení 90 procent hlasů to dnes oznámila volební komise. Malikí je zastáncem sekularizovaného právního státu.

Volební komise uvádí, že Málikího blok získal v metropoli 38 a v Basře 37 procent hlasů, jeho největší soupeř Nejvyšší islámské irácké shromáždění (SIIC) v Basře skončilo na druhém místě s necelými 12 procenty hlasů. V Bagdádu je druhá skupina podporující radikálního šíitského duchovního Muktadu Sadra, získala tam devět procent hlasů. Málikího koalici se podařilo zvítězit i v jihoirácké provincii Nadžaf, která byla vždy výspou SIIC.

SIIC je všeobecně považováno za poraženého, protože ztratilo svůj původní vliv v celkem sedmi provinciích. Na druhé pozici mimo Basry skončilo rovněž v dalších šíitských provinciích Babylón, Nadžaf, Musanna, Vasít a rovněž v sunnitsko-šíitské provincii Dijála.

V provincii Ninive na severu země zvítězily arabské sunnitské skupiny, klíčovým aspektem byla vysoká účast sunnitských voličů. Sunnitský blok Al-Hadba zde získal podle předběžných výsledků přes 48 procent hlasů, kurdské skupiny, které byly v čele provinční rady dosud, pouze 25,5 procenta.

Vyhlašování předběžných výsledků narušil sebevražedný atentátník

Těsně předtím, než úřady vyhlásily předběžné výsledky provinčních voleb, odpálil na severovýchodě země na svém těle bombu sebevražedný atentátník. Incident se stal uprostřed zaplněné restaurace, výbuch zabil patnáct lidí a stejný počet i zranil. Většina obětí jsou podle policie iráčtí Kurdové.

Volby, jež se konaly minulou sobotu, byly nejklidnější od svržení režimu Saddáma Husajna v roce 2003. Iráčané v nich volili členy správních rad ve 14 provinciích. Letos zažije Irák i parlamentní volby, favoritem je opět šíita Málikí.