Kolumbijská levicová gerila propustila dalšího rukojmího - ze skupiny 12 poslanců přežil sám

Bogotá - Další rukojmí propustily povstalecké Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Bývalého poslance Sigifreda Lópeze zadržovaly od roku 2002, dnes jej od nich převzali pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže.

López se dostal do zajateckého tábora v džungli po útoku rebelů na regionální sněm v Calí v roce 2002. Jako jediný ze dvanácti zajatých poslanců věznění přežil poté, co FARC zastřelili v roce 2007 nedopatřením 11 poslanců. Příčinou neštěstí byl „stihomam povstalců“, kteří měli rozkaz nepřipustit, aby vládní jednotky rukojmí osvobodily, prohlásil dnes López. Když se pak 18. června 2007 k povstaleckému táboru blížila jiná povstalecká jednotka, ostraha rukojmích ji považovala za vládní oddíl a rukojmí omylem postřílela. FARC pak vydala prohlášení, že rukojmí zemřeli „při přestřelce s neznámým ozbrojeným oddílem“.

López vše přežil jen díky tomu, že byl krátce předtím „za trest“ oddělen od ostatních a zavřen do temné cely. Ve čtvrtek byl nakonec propuštěn spolu s šesti jinými rukojmími „bez zjevné protislužby ze strany státu“, bylo dnes oznámeno v Bogotě.

V úterý levicoví povstalci propustili bývalého guvernéra Alana Jaru a v neděli čtveřici policistů a vojáků. Propuštění šesti z třicítky svých politických zajatců ohlásili před Vánocemi. Tento jejich jednostranný krok vyvolal spekulace, že se v důsledku nedávných vojenských neúspěchů snaží vylepšit si politickou pozici.

FARC jsou nejstarší a největší povstalecké hnutí v Kolumbii. Předpokládá se, že zadržují několik stovek lidí. Vymáhání výkupného za unesené osoby je pro ně vedle obchodu s drogami hlavním zdrojem peněz. Proti vládě bojují už přes čtyři desítky let. Konflikt si vyžádal nejméně 120 tisíc mrtvých.

Vydáno pod