Uznejte Kosovo, vyzvali dnes europoslanci váhající země EU

Štrasburk - Evropský parlament dnes vyzval členské státy Evropské unie, které tak ještě neučinily, aby uznaly nezávislost Kosova. Ze zemí EU dosud odmítlo přiznat Kosovu nezávislý status Slovensko, Španělsko, Řecko, Rumunsko a Kypr. Svůj postoj odůvodňují podporou Srbska, či se domnívají, že uznáním Kosova by podpořily separatistické snahy ve vlastních problematických regionech.

Právně nezávaznou rezoluci schválila většina poslanců, přičemž pro se vyslovilo 424 zákonodárců, proti bylo 133 a 24 se zdrželo. Proti rezoluci okamžitě protestovalo Srbsko, které ji označilo za nepřijatelnou, protože nezávislost Kosova odporuje srbské ústavě i mezinárodnímu právu.

Nezávislost na Srbsku vyhlásilo Kosovo 17. února loňského roku. Jeho samostatnost uznalo doposud 54 členských zemí OSN, včetně USA a 22 států Evropské unie. Česká republika Kosovo uznala loni v květnu. Srbsko podporované na mezinárodním poli Ruskem ale považuje Kosovo nadále za své území.

EP dnes také vyzval Evropskou komisi a unijní země, aby pomohly kosovské vládě překonat nedostatek odborníků ve veřejné správě a zlepšit situaci místních Romů a dalších menšin. EP se prý cítí být znepokojen zastavením potřebných reforem v Kosovu, jeho pomalým hospodářským rozvojem, vysokou mírou organizovaného zločinu a znevýhodněním žen v oblasti vzdělání a v přístupu na pracovní trh.

Český premiér a předseda Rady EU Mirek Topolánek dnes v Evropském parlamentu představil poslancům priority českého předsednictví.
Zdroj: ČT24