Švýcaři rozhodují v dnešním referendu o volném pohybu osob

Bern - Švýcaři dnes v referendu rozhodnou, zda jejich země prodlouží smlouvu s Evropskou unií o volném pohybu osob. Ta umožňuje občanům 25 států unie, Islandu, Norska a Lichtenštejnska snadný přístup k práci, bydlení, studiu nebo turistice. Letos její platnost vyprší. Švýcaři zároveň rozhodnou, zda ji rozšíří i na občany Rumunska a Bulharska, kteří do EU vstoupili v roce 2007. Podle posledních anket mezi voliči by se jich 50 procent vyslovilo pro, 43 procent proti. Pokud řeknou "ne", EU nejspíš odpoví přerušením úzké spolupráce a vypovězením všech smluv s Bernem, včetně přistoupení Švýcarska do schengenského prostoru bez pasových kontrol.

Největší překážkou pro schválení smlouvy je právě přibrání Rumunů a Bulharů. Nejsilnější švýcarská strana - populističtí lidovci - totiž varuje, že by do země mohla za prací a za sociálními výhodami přijít řada obyvatel z chudších částí EU, kteří mohou také zvýšit kriminalitu. Ostatní politické formace prodloužení smlouvy podporují.

Dohoda o volném pohybu osob začala ve Švýcarsku platit v roce 2002. Alpská země sice není členem EU, Švýcaři se ale po ní mohou volně pohybovat, mají přístup na vnitřní unijní trh a podílejí se na mnoha programech a aktivitách „sedmadvacítky“. Švýcarsko je třetím největším obchodním partnerem unie, hned po USA a Číně. Žije zde a pracuje přibližně 800 tisíc občanů EU. Podle agentury Reuters pochází každý třetí vydělaný švýcarský frank ze spolupráce s unií.

Vydáno pod