Rakouská armáda uznala chybu u nehody, při níž prý zemřela Češka

Vídeň - Rakouská armáda uznala chybu, která měla za následek hromadnou nehodu na dálnici A22 u města Korneuburg 22. ledna. Kolizi zapříčinily vojenské dýmovnice, kvůli nimž se radikálně snížila viditelnost a při následné srážce několika aut měla údajně zemřít jedna Češka. Státní zastupitelství v Korneuburgu kvůli tomu vyšetřuje dva příslušníky rakouské armády.

Korneuburská prokuratura vyšetřuje dva vojáky, kteří jsou podezřelí ze zabití a způsobení zranění z nedbalosti. Armádní vyšetřovatel Paul Kritsch uvedl, že „příčinnou souvislost (mezi oběma událostmi) nemůže vyloučit“. Zároveň připustil, že při nočních manévrech, během nichž se na dálnici srazilo sedm aut, nebyly dodrženy bezpečnostní předpisy.

Armáda nedodržela bezpečnostní předpisy

Podle bezpečnostních nařízení by měla být minimální vzdálenost pro použití kouřových granátů 300 metrů od dopravních komunikací. Místo havárie ale leželo od prostoru zapálení dýmovnic 260 metrů. Nejkratší vzdálenost k A22 vyšetřovatelé naměřili dokonce jen 110 metrů. Potvrdily to i výpovědi všech 75 vojáků, kteří se cvičení účastnili.

Nyní rakouská armáda prověřuje všechna svá cvičiště, aby k podobným nehodám již nemohlo dojít. Korneuburgské cvičiště bylo prozatím uzavřeno.

Při nehodě podle informací státního zastupitelství „s pravděpodobností hraničící s jistotou“ zahynula Češka. Osobní věci ženy prý poznal její manžel, který do Rakouska přijel i s dcerou. Ta poskytla tamním úřadům kontrolní vzorky pro test DNA, který má prokázat identitu mrtvé. Dalších sedm lidí bylo při nehodě zraněno.