Evropská unie nebude zasahovat do slovinsko-chorvatského sporu

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se v rámci předsednictví sešel se svým slovinským protějškem Samuelem Žbogarem. Hlavním tématech schůzky byl slovinsko-chorvatský hraniční spor, který komplikuje vstup Chorvatska do Evropské unie. Schwarzenberg zdůraznil, že unie do řešení sporu nebude zasahovat, Slovinsko a Chorvatsko si musejí spor o hranice vyřešit samy s podporou Evropské komise. Šéf slovinské diplomacie novinářům řekl, že Lublaň nebude od členských států unie vyžadovat zprostředkovatelskou roli.

„Je to bilaterální problém,“ zdůraznil český ministr. Dodal, že Praha bude podporovat řešení, které navrhne Evropská komise. Žbogar také uvedl, že Ljublaň nyní nebude hledat zprostředkovatele mezi členskými státy. Reagoval tak na spekulace, že by se jím mohl stát například francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Slovinský premiér Borut Pahor má nicméně v plánu brzy navštívit Paříž.

Slovinsko, které je členem EU, ztěžuje kandidaturu Chorvatska a brzdí přístupové rozhovory kvůli sporům o vytyčení hranice. Schwarzenberg doufá, že se spor brzy uhladí a Chorvatsko bude moci otevřít další přístupové kapitoly nezbytné pro budoucí členství této balkánské země v unii. Podle šéfa české diplomacie by bylo žádoucí, kdyby Záhřeb přístupové rozhovory zakončil koncem tohoto roku, tedy v době švédského předsednictví v EU.

Interview ČT24

Oba ministři také diskutovali o připravovaném jarním summitu EU-USA. Karel Schwarzenberg uvedl, že pokud bude Barack Obama souhlasit s tím, aby se schůzka konala v Praze, vyšle tím prý pozitivní signál k menším členským zemím unie. České úsilí uspořádat summit podpořit i Žbogar, Slovinsko už má totiž předsednickou zkušenost za sebou a musí reagovat na kritiku, že noty slovinského předsednictví určovaly velké státy v čele s Francií.

Do Prahy zavítal i slovenský šéf diplomacie

Karel Schwarzenberg se odpoledne sešel i s novým slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem. Šlo spíše o přátelskou schůzku, bývá totiž tradicí, že nový šéf slovenské diplomacie míří do Prahy nebo opačně.

Lajčák v Interview ČT24 zdůraznil, že Česko a Slovensko mají nadstandardní vztahy, Česko je prý pro sousední republiku nejbližším partnerem, v 99 procentech mají oba státy stejné názory. Lajčák ovšem upozornil, že pocit vzájemnosti se v poslední době vytrácí zejména u mladé generace, která už nezažila společné Československo. Se Schwarzenbergem se shodli na tom, že je třeba posilovat pocit vzájemného propojení obou republik i u mladých lidí.  

Oba ministři také diskutovali o přijetí vězňů z Guantánama, Schwarzenberg uvedl, že přesun vězňů vidí skepticky mimo jiné z právních důvodů. Podle Lajčáka je nutné problém předdiskutovat v rámci unie.  

Spojené státy po nástupu nového demokratického prezidenta Baracka Obamy oznámily, že hodlají uzavřít spornou věznici Guantánamo. EU na konci ledna toto rozhodnutí uvítala. Český ministr vnitra Ivan Langer a evropský komisař pro spravedlnost Jacques Barrot navštíví v březnu Washington, aby jednali právě o dalším osudu vězňů zadržovaných na Guantánamu.

Miroslav Lajčák
Zdroj: ČT24