Italská vláda vydala dekret, který má zabránit eutanazii

Řím - Právě dnes mají odpojit Eluanu Englarovou - Italku, která je už 17 let v komatu - od přístrojů. V Itálii je ale eutanazie zakázaná a vláda tomu chce zabránit. Vydala proto mimořádný dekret, který má lékařům zabránit, aby pacientce přestali dávat umělou výživu, jež ji udržuje při životě. Italský prezident ale dekret odmítl podepsat.

„Cítil bych se zodpovědný za neposkytnutí péče člověku ohroženému na životě. Tento případ si vyžádal okamžitý zásah vlády, protože pátek byl dnem, kdy měla přestat dostávat vodu a jídlo,“ vysvětlil vydání dekretu italský premiér Silvio Berlusconi.

Otec Eluany Englarové, která je v komatu už od roku 1992, kdy měla autonehodu, bojoval v Itálii několik let za to, aby se jeho dceři splnilo přání. Eluana se ještě před nehodou vyjádřila, že by nechtěla, aby ji lékaři uměle udržovali při životě. Odpojení od přístrojů k nelibosti katolické církve a italské vlády svým rozhodnutím povolil soud, a to i přesto, že je eutanazie v Itálii zakázaná.

Eluaně Englarové dnes lékaři na soukromé klinice v Udine odstraní trubici, kterou do jejího těla proudila umělá výživa. Právě podávání umělé výživy udržovalo pacientku při životě, lékaři proto předpokládají, že do několika dnů Englarová zemře.  

Vláda chce ale její smrti zabránit, a proto vydala dekret, ve kterém zakazuje odmítnutí umělé výživy. Dokument ještě musel schválit italský prezident Giorgio Napolitano. Ten ale již ve čtvrtek v dopise premiérovi Silviu Berlusconimu oznámil, že s návrhem nesouhlasí. A podle toho se také dnes rozhodl, že dekret nepodepíše. Podle Napolitana jej nelze schválit, pokud je v rozporu s rozhodnutím soudu.

Premiér teď chce zákaz asistované smrti protlačit parlamentem. V něm má pohodlnou většinu. „Svoláme mimořádné zasedání, abychom rychle, do dvou tří dnů, schválili zákon, který bude toto obsahovat,“ míní Berlusconi.

Sanitka odváží Eluanu Englarovou
Zdroj: ČT24