Rusko prý vytváří široký regionální systém protivzdušné obrany

Moskva - Rusko chce s šesticí svých spojenců vybudovat protivzdušný obranný systém s územním dosahem od hranic států NATO po Čínu. Vyplývá to z dnešní zprávy agentury Interfax. Tento záměr navazuje na vytvoření společné protivzdušné obrany s Ruska s Běloruskem, k čemuž došlo v úterý. Ve středu pak Rusko oznámilo vznik vojenského paktu Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti.

Rusko-běloruský obranný systém, který byl avizován v úterý, se stane součástí většího celku, který vytvoří účastníci Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), dodává Interfax. Do tohoto společenství patří kromě Ruska a Běloruska také Arménie a čtyři středoasijské státy Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgyzstán a Tádžikistán.

„V rámci této organizace chceme vytvořit tři regionální protivzdušné obranné systémy včetně rusko-běloruského, rusko-arménského a středoasijského,“ sdělil zdroj agentury. Faktem ovšem zůstává, že z ODKB jediné Rusko má protivzdušnou obranu schopnou zachytit a zničit letadla a střely.

Rusko chce být jediným hráčem v regionu

Rusko v poslední době rapidně posiluje vztahy se svými spojenci, experti se domnívají, že se jedná o snahu Ruska získat v regionu dominantní postavení a konkurovat vlivu Západu. To by potvrzovala i nabídka velkorysé finanční pomoci, např. Bělorusku slíbilo Rusko novou půjčku ve výši téměř tří miliard dolarů a sedm až deset miliard dolarů jako příspěvek do regionálního protikrizového fondu.

Silné regionální spojenectví Rusku podle pozorovatelů dodá výhodnější pozici při vyjednávání s Washingtonem o protiraketové obraně a také v citlivé debatě o případném členství Ukrajiny a Gruzie v NATO nebo o podpoře jednotek bojujících v Afghánistánu. Moskva slíbila finanční pomoc i Kyrgyzstánu (půjčka 2 miliardy dolarů a dalších 150 milionu dolarů jako nenávratná pomoc), který těsně předtím oznámil, že uzavře americkou vojenskou základnu na svém území.