Biden: Amerika potřebuje svět a svět potřebuje Ameriku

Mnichov - Amerika a Rusko se mohou neshodnout, ale musí spolupracovat, protože mají společné zájmy v řadě oblastí, prohlásil dnes na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově americký viceprezident Joe Biden. USA podle něho budou podmínečně pokračovat v budování protiraketové obrany, ale také v potřebném dialogu. Žádají přitom spolupráci nejen svých aliančních kolegů. "Amerika udělá více, ale bude také více vyžadovat od svých partnerů. Amerika potřebuje svět stejně tak, jak - domnívám se - svět potřebuje Ameriku," prohlásil Biden.

„Spojené státy budou naslouchat a radit se se spojenci, ale budou od nich také víc žádat,“ prohlásil americký vicepremiér. Ujistil, že USA revidují politiku vůči Íránu a dialog s ním považují za důležitý. „Mezinárodní společenství musí spolupracovat a přimět Írán k tomu, aby zastavil jaderný program,“ uvedl Biden. Země si podle něho může vybrat mezi tlakem, izolací a rozumnými pobídkami.

Vrcholná americká diplomacie se podle Bidena zaměřuje na dvě hlavní výzvy: dosažení trvalého míru mezi Izraelem a Palestinou a zabránění Afghánistánu a Pákistánu, aby poskytovaly bezpečný úkryt teroristům. Zdůraznil opět, že k dosažení těchto cílů je třeba spolupráce mezi všemi stranami.

Sdílená musí být nejen bezpečnost, ale i zodpovědnost

„Naše bezpečnost je sdílená, proto chceme, aby i zodpovědnost za obranu byla sdílená,“ prohlásil Biden v souvislosti s věznicí Guantanámo. USA prý bude apelovat na ostatní země, aby převzaly zodpovědnost za lidi, kteří jsou zde zadržováni kvůli podezření z terorismu.

„USA odmítá, že v tom, v čem zvítězí NATO, by prohrálo Rusko nebo že by síla Ruska znamenala slabinu NATO.“

Potvrdil, že Guantanámo chtějí Spojené státy zavřít: „Zavazuji se k tomu, že se bude naše administrativa každý den zasazovat o ochranu hodnot stojících za americkou demokracií. Amerika nebude mučit, budeme mít na zřeteli práva těch, které soudíme. Uzavřeme Guantanámo.“

Biden: Rusko a USA mají společné zájmy

Biden uvedl, že kromě spolupráce v rámci aliance podporuje Amerika také „posilování partnerství“ mimo ni. Je podle něho třeba znovu nastavit vztahy s Ruskem. Obě země mají mimořádnou povinnost vést světovou společnost při snižování počtu jaderných zbraní.

USA a Rusko se mohou  neshodnout, ale musí spolupracovat, protože mají společné zájmy v řadě oblastí, domnívá se Biden. „Ruští kolegové nás před lety varovali před nebezpečím Talibanu v Afghánistánu a dnes by Rusko proto mělo s NATO spolupracovat proti této hrozbě,“ argumentoval.

Biden byl nejočekávanějším hostem 45. ročníku bezpečnostní konference v Mnichově. Jde o neformální setkání politiků, diplomatů a expertů na mezinárodní a bezpečnostní otázky. Kromě Bidena se ho účastní například francouzský prezident Nicolas Sarkozy, německá kancléřka Angela Merkelová nebo za českou stranu vicepremiér pro evropské záležitosti Alexander Vondra.

Bezpečnostní konference v Mnichově
Zdroj: ČT24