Čeští lékaři bojují o životy obětí havárie v Keni

Nakuru -  Obětem tragické havárie cisterny v africké Keni, při které minulý týden uhořelo přes 100 lidí a desítky dalších skončily s popáleninami v péči lékařů, pomáhají i doktoři z Česka. Organizace Adra přesunula svůj personál do nemocnice ve městě Nakuru, kde je nejvíc postižených. V malé nemocnici bojují lékaři o životy těch, kteří přežili tragický výbuch. Místní nestačí, pomáhají indičtí odborníci, Lékaři bez hranic a teď i Češi.

Z vlastní kapsy a z peněz Čechů žijících v Keni zaplatili obvazy a léky. A poslali sem české lékaře a mediky z nemocnice, kterou Adra provozuje tři hodiny cesty odsud.

Místní nemocnice zažila v sobotu peklo. Bez vybavení, specialistů a ve víkendovém režimu musela přijmout 130 pacientů s nejhoršími popáleninami. Část odvezli do metropole Nairobi, ze zbylých osmdesáti víc než třetina zemřela. Patnáct dalších stále bojuje o život. „Chybí nám materiál, personálu po týdnu nasazení docházejí síly. Jsme vděční za jakoukoliv pomoc,“ stěžuje si primář nemocnice George Mugenya.

Adra vozí do Keni studenty medicíny. Mají tu poznat africkou realitu. Češi mají v Nakuru na starosti nejpostiženější pacienty.

Na tohle oddělení se návštěvy nepouštějí, posílají je rovnou do psychologické poradny. Někteří příbuzní strávili před nemocnicí už skoro týden. Mnohé z nich ale dobré zprávy nečekají. Vedení nemocnice odhaduje, že přes veškerou snahu se nejmíň polovinu pacientů zachránit nepodaří.