Požáry v jižní Austrálii jsou nejhorší v dějinách země, obětí je přes sto

Sydney - Ničivé požáry v jihovýchodní Austrálii si podle poslední smutné bilance vyžádaly 128 obětí, což je více než při zatím nejtragičtějším požáru v roce 1983. Nejvíce je postižen stát Viktorie. "Prší tu oheň," popsal situaci jeden z místních obyvatel. Do Viktorie přijel premiér Kevin Rudd, který pro pomoc uvolnil deset milionů australských dolarů (151 milionů korun). Podle hasičů mají část ze čtyř set požárů, které nyní v jihovýchodní Austrálii hoří, na svědomí žháři. Policie proto pohrozila, že kdo úmyslně založí požár, bude obviněn z vraždy nebo zabití.

„V posledních 24 hodinách zažívají dobří lidé státu Viktorie peklo v jeho plné síle. Je to věc celé Austrálie,“ prohlásil k tragické situaci při své návštěvě australský premiér Rudd. „Rozhodně to není za námi. Stále je příliš ohnisek mimo kontrolu a podle zpráv se některé ohně dokonce rozhořely znova,“ doplnil premiér státu Viktorie John Brumby.

Na pomoc v boji s živlem byla povolána armáda. Situace se prý už zklidňuje, oheň se ale stále šíří rychle kvůli silnému větru. Vidět je i na satelitních snímcích NASA. Dnes by ale mělo přijít ochlazení, které by snad šíření požáru mohlo zbrzdit.

Počet obětí není konečný

Austrálie se každoročně potýká s více než 60 tisíci požáry. Podle některých hasičů je situace tentokrát ještě horší než v roce 1983, kdy při ničivých požárech zahynulo v celé Austrálii 75 lidí, z toho 47 ve Viktorii.

Nyní v jihovýchodní části Austrálie padlo plamenům za oběť 640 domů, o střechu nad hlavou přišly tisíce lidí. Počet obětí se vyšplhal na 96 a pravděpodobně se ještě zvýší, až hasiči budou moci prohlédnout trosky spálených domů. Řada lidí zahynula v autech, když se pokoušela prchnout před ohněm. Požáry se totiž šíří velmi rychle, řada dalších lidí unikla jenom s velkým štěstím. „Zdržet se o minutu déle, nepřežili bychom. Oheň přišel z ničeho nic, byl jak obří koule, která se na nás řítila z hor,“ řekl jeden z obyvatel města Kinglake.

„Je to absolutní tragédie a bude se to navíc jen zhoršovat. Máme v terénu své lidi, ale situace je složitá. Počet obětí naroste,“ domnívá se náměstek policejního komisaře státu Viktorie Kieran Walse.

Protože v Austrálii budou i nadále vysoké teploty a má foukat silný vítr, lze předpokládat, že se požáry budou šířit i v dalších dnech. „Stále je mnoho ohnisek mimo kontrolu a podle zpráv se některé ohně dokonce rozhořely znova,“ uvedl premiér Viktorie John Brumby.

Na jihovýchodu oheň, na severu záplavy

Hasiči bojují také ve státech Nový jižní Wales a Jižní Austrálie. Tam ale většinou hoří daleko od obydlených oblastí. Zatímco na jihovýchodě země zuří požáry, stát Queensland na severu Austrálie sužují záplavy a silné deště. Řeka Herbert dosáhla v noci výšky 12,25 metru. Lidé začali v pátek, kdy se situace zklidnila, odstraňovat škody, ale v sobotu se počasí opět zhoršilo. Město Ingham je pod vodou již sedm dní.