Ivanov: Reset vztahu Ruska a NATO je pozitivní úmysl

Mnichov - Slova o znovunastavení vztahů Severoatlantické aliance s Ruskem, která při svém včerejším projevu pronesl americký vicepremiér Joe Biden, označil jeho ruský protějšek Sergej Ivanov za velmi pozitivní úmysl. Biden s Ivanovem se dnes během posledního dne bezpečnostní konference sešli. Podle Ivanova hovořili o tom, že Rusko by mělo bezpečnostní hrozby vyhodnocovat společně se Spojenými státy v souvislosti s americkými plány na budování protiraketové obrany. Biden se sešel také s gruzínským prezidentem Saakašvilim.

Před schůzkou se Saakašvilim Biden řekl, že o svém případném členství v NATO musí Gruzie rozhodovat zcela nezávisle. „Podporuji nezávislost a autonomii Gruzie. To rozhodnutí je ale jenom na ní,“ prohlásil.

Společné zájmy překonají rozpory

„Je několik cest, které zahrnují mimo jiné společné určování hrozeb Ruskem a USA,“ řekl Ivanov po setkání s Bidenem. Ivanov dnes rovněž potvrdil, že Rusko nebude instalovat rakety krátkého doletu Iskander u Kaliningradu, pokud USA přehodnotí projekt umístění svých základen protiraketové obrany v Česku a Polsku.

Biden ve svém sobotním proslovu parafrázoval slova prezidenta Obamy, že je třeba zmáčknou knoflík „reset“ a přehodnotit oblasti, v nichž USA s Ruskem může a měly by spolupracovat. Obě země mají společné zájmy v řadě oblastí, prohlásil Biden, například mimořádnou povinnost vést světovou společnost při snižování počtu jaderných zbraní.

Zapojení Ruska do evropských bezpečnostních otázek podpořili včera také německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Nicolas Sarkozy či český vicepremiér Alexandr Vondra. Rusko by ale podle něho nemělo mít právo veto.

„Domnívám se, že transatlantická spolupráce na projektu raketové obrany, jež by zahrnovala Rusko, je uskutečnitelná, a myslím, že by dvojnásob donutila přemýšlet ty, kteří by mohli chtít ohrozit Evropu raketami,“ prohlásil generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

Pětačtyřicátá bezpečnostní konference v Mnichově dnes končí. Posledním tématem byl Afghánistán.

Projev amerického viceprezidenta J. Bidena
Zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader
Vydáno pod