Karzáí žádá západní svět, aby neopouštěl Afghánistán

Mnichov – Západní vojáci a inženýři by měli nadále zůstat v Afghánistánu. Nestabilní asijský stát je stále ohrožen terorismem a fundamentalistickým hnutím Taliban, a proto musí zůstat v čele zájmů světové bezpečnostní politiky. Afghánský prezident Hamíd Karzáí to řekl při svém projevu na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Ačkoli by západní vojáci měli v zemi zůstat, prezident Afghánistánu je kritizoval za příliš velké počty civilních obětí. Karzáí zároveň upozornil na to, že Afghánistán je stále jedním z nejchudších států světa a vyzval k tomu, aby západní síly zůstaly v jeho zemi, dokud nebude dokončena transformace Afghánistánu ve stabilní demokratický stát, který se může i hospodářsky spolehnout na vlastní síly.

„Dokud terorismus zůstává existenční hrozbou nejen bezpečnosti regionu, v němž žijeme, ale i celému světu, zůstane Afghánistán právem v čele světové bezpečnostní agendy,“ prohlásil Karzáí. Podle něj svět včas nereagoval na vznik výcvikových táborů pro teroristy.

Karzáí nabízí smír Talibanu

Zároveň však ve svém projevu naznačil, že je ochoten hovořit se zástupci radikálního hnutí Taliban, jehož činitelé byli vyhnáni z území ovládaného oficiální kábulskou vládou. Taliban ovládal většinu afghánského území před invazí tzv. severní aliance podpořené západními armádami v roce 2001. Během své vlády poskytl Taliban v Afghánistánu útočiště teroristům. Podle Karzáího by se ti členové Talibanu, kteří přerušili kontakty s teroristickou al-Kajdou mohli do Afghánistánu vrátit.

Česká ministryně obrany Vlasta Parkanová řekla ke Karzáího projevu, že slova afghánského prezidenta odpovídají přesvědčení většiny politiků na mnichovské konferenci. „Na celé konferenci jsem nezaznamenala jedinou pochybnost o tom, že úsilí v Afghánistánu má smysl,“ řekla Parkanová.

Parkanová zdůrazňuje civilní obnovu země, USA ji zanedbaly

Jedním z nejdůležitějších vzkazů Hamída Karzáího bylo podle ní upozornění, že další pokrok Afghánistánu bude možný jen za předpokladu, že bude pokračovat boj proti terorismu. „Civilní obnova země je stejně důležitá jako boj proti teroristům,“ zdůraznila Parkanová.

Američtí představitelé dnes přiznali, že afghánská akce byla z jejich strany špatně naplánována. Podle bezpečnostního poradce prezidenta Obamy Jamese Jonese kladly Spojené státy přílišný důraz na vojenský aspekt afghánské mise vůči zájmu na poválečném rozvoji státu.