Švýcaři souhlasí s prodloužením smlouvy s EU o volném pohybu osob

Bern – Prodloužení smlouvy s Evropskou unií o volném pohybu osob nevadí 59,6 procentům Švýcarů. Díky výsledku dnešního referenda budou moci v horském státu bez vážnějších překážek nadále pracovat, bydlet nebo studovat občané států EU, Norska, Lichtenštejnska a Islandu. Hladké prodloužení smlouvy problematizoval především fakt, že po prodloužení smlouvy budou moci volně do Švýcarska vyrazit také lidé z Rumunska a Bulharska. Dosavadní smlouva platila pouze pro 25 zemí EU.

Proti uzavření smlouvy platné i pro Rumunsko a Bulharsko se stavěli lidovci, nejsilnější parlamentní strana. Tvrdili, že by do země mohla za prací a za sociálními výhodami přijít řada obyvatel z chudších částí EU, což by prý mohlo zvýšit kriminalitu. Předvolební průzkumy naznačovaly těsné výsledky ve prospěch příznivců volného pohybu. Server listu Neue Zürcher Zeitung proto označil jasný výsledek ve prospěch smlouvy za překvapivý.

Dohoda o volném pohybu osob začala ve Švýcarsku platit v roce 2002. Naposledy se jí Švýcaři zabývali v září 2005, kdy v referendu odsouhlasili rozšíření smlouvy o deset nových členů EU. Tyto státy včetně Česka přistoupily k unii v květnu 2004.

Švýcarsko není členem EU, ale podílí se na mnoha jejích programech a aktivitách. Tato země je třetím největším obchodním partnerem unie, hned po USA a Číně. Žije zde a pracuje přibližně 800 tisíc občanů EU. Podle Reuters pochází každý třetí vydělaný švýcarský frank ze spolupráce s unií.

Vydáno pod