Gruzínská královská rodina se po dvou stoletích spojila

Tbilisi – Gruzie, ač republika, zažila dnes královskou svatbu. Dvaatřicetiletý princ David Bagrationi-Muchraneli si vzal o rok mladší princeznu Annu Bagrationovou-Gruzinskou. Pár tak sjednotil rozpolcenou královskou dynastii, která se dlouho přela o potenciální nárok na trůn prázdný již dvě století.

Stovky pozvaných hostů přišly s gruzínskými vlajkami v rukou. Svatba přilákala též mnoho zvědavců, kteří se shromáždili před katedrálou. Podle nedávného průzkumu gruzínské televize je pro návrat monarchie 40 procent Gruzínců. Otázka však silně rozděluje společnost a ani nejzanícenější přívrženci monarchie neočekávají, že by se do čela státu v dohledné době opět vrátil král.

Dynastie Bagrationů působila v Gruzii od 9. století do roku 1801, kdy byla Gruzie připojena k Rusku. V letech 1918 až 1921 získala Gruzie krátce samostatnost a měla vlastní sociálnědemokratickou vládu. V roce 1921 však byla násilím opět připojena k Sovětskému svazu a získala nezávislost až v roce 1991, kdy se SSSR rozpadl.