Rodiště Obamova otce projde velkou rekonstrukcí

Kogelo (Keňa) – Keňskou vesnici Kogelo, odkud pocházel otec amerického prezidenta Baracka Obamy, čeká velká renovace. Právě vazba na současného pána Bílého domu přiměla keňskou vládu, aby se rozhodla do Kogela výrazně investovat. Poté, co byl Obama zvolen prezidentem Spojených států, dočkala se vesnice elektrifikace a vodovodu. V plánu ale jsou další velké investice.

V Kogelu žije dnes řada příbuzných prezidenta Obamy. Jeho babička je jednou z nejstarších obyvatel vesnice, kariéru svého vnuka bedlivě sleduje. „Barack mi připomíná otce. Hlas, styl mluvy, to je přesná kopie. A je stejně bystrý, jako byl Barack starší. To po něm zdědil,“ přemítala babička amerického prezidenta Sarah Obamová.

Nejmladší prezidentův nevlastní sourozenec George Obama žije v chudinské čtvrti Nairobi. Má problémy se zákonem, policisté ho nedávno zadrželi kvůli drogám, problémy má zřejmě také s alkoholem. Od života ale nemá velké požadavky. „Chtěl bych být úspěšný. Mít práci, být v ní opravdu dobrý. Učím se na automechanika, už mám zajištěné místo,“ pravil George Obama.

Barack Obama byl v rodné vsi svého otce třikrát. Jeho kariéru politika – tedy člověka, který slouží veřejnosti – odstartoval telefonát nejstarší z jeho nevlastních sester Aumy. Ta je sociální pracovnicí v Keni. Její prací je například setkávání s dívkami ze slumu, se kterými diskutuje o jejich právech a dalším životě.