Okolí Země přeplňují satelity, vzlétlo jich už přes 30 tisíc

Praha – Na zemské oběžné dráze neustále přibývají umělé družice. Svůj první satelit vypustil minulé úterý Írán, který se stal devátým státem "vesmírného klubu". Celkem od roku 1957 vzlétlo přibližně 33 500 umělých oběžnic Země, v současné době jich je na orbitě přes tři tisíce. Ze starších družic zůstávají na oběžné dráze trosky, a tak hrozí, že nastane tzv. Kesslerův syndrom – blízké okolí Země bude neprostupné kvůli funkčním satelitům a troskám těch starých.

Nejvíc funkčních satelitů na oběžné dráze Země vlastní Rusko, je jich 1 408. Přes tisíc strojů vypustily také Spojené státy. Třetí Japonsko má 119 satelitů. Následuje Čína, Mezinárodní organizace spojových družic (Intelsat), americká společnost Globalstar, Francie, Evropská vesmírná agentura (ESA), americká společnost Orbcomm, do první desítky se vešla ještě Indie. Na daších příčkách je Německo, Evropská organizace pro družicové telekomunikace (Eutelsat), Kanada, Británie, ale taky třeba Lucembursko.

Kvůli vysokému počtu přístrojů na zemské oběžné dráze se vědci obávají, že orbita začíná být přeplněná. Jako první se o tomto problému zmínil konzultant NASA Donald J. Kessler. Podle něj by zejména trosky starých satelitů mohly výrazně zkomplikovat lety do vesmíru. Vesmírným lodím totiž stále vážněji hrozí srážky s kosmickým odpadem. Taková kolize může ohrozit nejen samotnou misi, ale i životy astronautů. Podle extrémních předpovědí by se časem mohl blízký vesmírný prostor stát neprostupným.

  • Pořadí zemí, které při vypuštění satelitů použily vlastní rakety autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/670/66980.jpg
  • Počty funkčních satelitů na oběžné dráze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/670/66981.jpg