V Austrálii prší z nebe oheň, počet obětí stoupá

Melbourne - Australské úřady varují, že počet obětí požárů by mohl dál růst. Zatím si oheň na jihu Austrálie vyžádal již 171 obětí. Nejhůř postižený je stát Viktorie. Premiér Kevin Rudd prohlásil, že bilance požárů je děsivá, a varoval obyvatele, že by měli být připraveni na další špatné zprávy.

„Přes noc se sice trochu umoudřilo počasí, přestal foukat vítr, který rozfoukával oheň, ale stále hoří v této chvíli 31 míst,“ popsal pro ČT aktuální situaci generální konzul ČR v Austrálii Vít Kolář.

Vít Kolář:

„Počet obětí se může vyšplhat až na 230.“

Úřady navíc zvyšují odhady počtu obětí. „Dnes vystoupil premiér státu Viktoria a po poradě s bezpečnostními složkami vyjádřil nejhorší představu, že počet obětí se může vyšplhat až na 230,“ uvedl Kolář. To by byla vůbec nejhorší bilance přírodní katastrofy v Austrálii od dob osídlení oblasti Evropany.

Plameny zasáhly území o rozloze 3 000 kilometrů čtverečních. Některá města už oheň téměř srovnal se zemí. Svědci ničivé katastrofy popsali události slovy, že z nebe prší oheň. „Naše město zmizelo. Kamarádi jsou mrtví, celá historie je pryč. Ještě v sobotu jsem hrál golf s dvanáctiletým chlapcem, který už nežije,“ popsal tragédii obyvatel města Kinglake.

Generální konzul ČR v Austrálii Vít Kolář odpověděl na otázku, proč je počet obětí letošních požárů tak vysoký: „Svědci říkají, že požár přišel velmi nečekaně. Mnozí z obyvatel ani netušili, že stovky kilometrů od nich hoří. Vítr přenášel oheň rychlostí stovek kilometrů za hodinu.“

Požáry vznikly kvůli nepřízni počasí, některé ale založili žháři

Podle Jana Plesníka z Agentury ochrany přírody a krajiny požáry v Austrálii každoročně vznikají hlavně kvůli třem faktorům. Hlavní příčinou je vedro, kdy teploty v létě často neklesají pod 40 stupňů. Oblasti často sužuje sucho, například letos už nepršelo osm týdnů. Požáry navíc rychle rozšiřuje vítr. Oheň se podle Plesníka také rychle šíří kvůli čistění buše, kdy se často rozlehlé oblasti vypalují, aby se tak získala nová zemědělská nebo stavební půda.

Australské úřady mají navíc podezření, že některé letošní požáry založili úmyslně žháři. „Jeden z požárů byl zcela určitě založen záměrně. Podle toho, jakým způsobem vznikl a jak rychle se požár šířil, se naši odborníci i vyšetřovatelé domnívají, že byl založen úmyslně,“ uvedla Christine Nixon z australské policie.

Australský premiér:

„Žhářství je masová vražda.“

„Nedá se to pojmenovat jinak, než masová vražda,“ okomentoval to premiér Rudd. Policie už zatkla dva muže podezřelé ze žhářství. Jeden z nich má pravděpodobně na svědomí požár, který spálil 200 hektarů lesa ve státě Nový Jižní Wales.

Premiér Rudd slíbil, že vláda pomůže postiženým oblastem nejméně deseti miliony dolarů (víc než 150 milionů korun). Podle něj nicméně roky potrvá, než se zasažené oblasti z ničivých požárů úplně vzpamatují. „Chci říct lidem ze státu Viktoria, Austrálie je s vámi a obnovíme vaše města a vesnice. Obnovíme postižené oblasti společným úsilím celého národa,“ prohlásil Rudd.

Požáry zvedly v Austrálii nebývalou vlnu solidarity. Nejpostiženějším rodinám vyplácejí úřady peníze a vojáci jim staví provizorní příbytky. Lidé nabízejí oblečení, jídlo či odvoz do hlavního města. „Červený kříž a další humanitární organizace vybraly během včerejška několik milionů dolarů. Město Sydney vyjádřilo soustrast tím, že vlajky na mostu Harbour Bridge byly staženy na půl žerdi,“ uvedla spolupracovnice ČT Pavla Hůlová.

Australský parlament vyhlásil smutek a na den přerušil jednání. „Sedmý únor 2009 bude navždy jedním z nejtemnějších dnů novodobé australské historie,“ uvedla místopředsedkyně federální vlády Julia Gillardová.

Nejhorší požáry v australské historii

16. února 1983

  • stát Viktorie a Jižní Austrálie

  • 75 mrtvých, zničeno 2 300 domů

8. ledna 1969

  • stát Viktorie

  • 22 mrtvých, zničeno 230 domů

7. února 1967

  • stát Tazmánie, město Hobart

  • 62 mrtvých, zničeno 1 300 domů

13. ledna 1939

  • stát Viktorie

  • 71 mrtvých, zničeno 700 domů

únor - březen 1922

  • stát Viktorie

  • 60 mrtvých