Polsko: Na videu Talibanu je skutečně poprava Poláka

Varšava/Islámábád - Polská vláda dnes oficiálně potvrdila, že na videu pákistánských radikálů z Talibanu je skutečně zachycena poprava polského rukojmí Piotra Stanczaka. Oznámil to ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Ministerstvo zároveň vyzvalo média, aby záběry nezveřejňovala.

„V souvislosti s tragédií polského rodáka je nutné důrazně odsoudit extremismus v Pákistánu,“ poznamenal dnes Sikorski. Ještě nedávno to přitom vypadalo, že by polské a pákistánské úřady mohly dosáhnout propuštění Poláka, kterého radikálové v Pákistánu unesli před čtyřmi měsíci. Proč ale nakonec jednání zkrachovala, není zatím známo. „Zločin ale spáchali zločinci a nikdo jiný,“ zdůraznil Sikorski.

Stanczaka unesl Taliban před čtyřmi měsíci a žádal za něj výkupné a propuštění talibanských vězňů držených v pákistánských věznicích. Polská i pákistánská vláda ale odmítaly na požadavky přistoupit. Radikálové tak splnili své výhrůžky a rukojmí popravili, jako důkaz pak zveřejnili videonahrávku.

Smrt Stanczaka je prvním takovým případem od roku 2002, kdy teroristé popravili v Pákistánu amerického novináře Daniela Pearla.