Mubarak ve Francii: Mírová dohoda by mohla být příští týden

Varšava /Paříž - Polský prezident Lech Kacziński přijal ve Varšavě předsedu palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Jeho umírněná strana Fatah vládne na západním břehu Jordánu. Abbás se snaží na cestě po Evropě získat finanční pomoc pro obnovu pásma Gazy, které ovládá jeho rival, radikální hnutí Hamas. O situaci na Blízkém východě jedná i francouzský prezident Sarkozy se svým egyptským protějškem Husním Mubarakem.

Egyptský prezident Husní Mubarak uvedl během své návštěvy ve Francii, že příští týden by mohli Palestinci přistoupit na mírovou dohodu, která by nahradila dočasné příměří, jež bylo uzavřeno 18. ledna. Uvedl to po schůzce s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Mubarak dnes také požádal svůj francouzský protějšek, aby se Sarkozy podílel na vedení dárcovské konference na podporu rekonstrukce pásma Gazy, která se má uskutečnit 2. března v Káhiře. Konferenci by mohla předcházet usmiřující konference mezi palestinskými frakcemi 18. února v Káhiře.

„Prezident Sarkozy byl vždy po našem boku. Pomáhal nám od začátku s problematikou Gazy, s mírovou iniciativou a rovněž s vyjednáváním ohledně příměří,“ ocenil francouzského prezidenta Mubarak.

Podle Elysejského paláce usilují Francie a Egypt o to, aby příměří mezi Izraelem a Hamasem bylo uzavřeno pokud možno alespoň na rok nebo na rok a půl. Poslední příměří z 18. ledna Hamas porušil o několik dnů později střelbou raket na izraelské území. Židovský stát pak odpověděl odvetným bombardováním. 

Abbás: Jsme ochotni spolupracovat s novou izraelskou vládou

Ve Varšavě zase jednal předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, ten po schůzce s Lechem Kaczyńskim oznámil, že palestinská strana bude spolupracovat s novou izraelskou vládou, která vzejde z úterních voleb. Zároveň ale zdůraznil, že jednat bude s jakýmkoliv premiérem, pokud se zaváže splnit dřívější sliby Izraele.

„Očekáváme od budoucí izraelské vlády, že ukončí budování nových židovských osad. Pokud to neučiní, nevím, jak bude pokračovat mírový proces,“ řekl Abbás na tiskové konferenci.

Polský prezident Lech Kaczyński zase upozornil na to, že mír na Blízkém východě je důležitý i z hlediska energetické bezpečnosti. Zavázal se také, že Polsko pomůže při rekonstrukci pásma Gazy. Letos by mohla Varšava přispět 1,5 milionem zlotých (9 milionů korun).

OSN obnoví humanitární dodávky do Gazy

OSN oznámila, že obnoví veškeré humanitární operace v pásmu Gazy. Podle jejího mluvčího totiž Hamas vrátil všechny dodávky, které si minulý týden ze skladů OSN bez dovolení odvezl. Šlo o několik set tun mouky a rýže.

Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků (UNRWA) v pátek oznámila, že pozastavuje svou činnost v Gaze, protože hnutí Hamas opakovaně zabavilo humanitární dodávky určené palestinským civilistům. Příslušníci hnutí zadrželi 10 kamionů s humanitární pomocí poté, co už ve středu zabavili ze skladišť UNRWA tisíce přikrývek a potravinových balíčků. UNRWA už jednou zastavila činnost v Gaze poté, co počátkem ledna byly ostřelovány její humanitární konvoje.

Vydáno pod