Za ranním výbuchem bomby v Madridu zřejmě stojí ETA

Madrid - Východním předměstím Madridu otřásl v devět hodin ráno výbuch nálože umístěné v dodávce. Stála v blízkosti konferenčního centra a železniční trati. Nikdo nebyl zraněn, vznikly ale velké hmotné škody. Španělský Červený kříž obdržel 90 minut před výbuchem anonymní telefonické varování a policii se podařilo místo evakuovat. Úřady z útoku viní separatistickou organizaci ETA. Její 40letý boj za nezávislý baskický stát stál životy 820 lidí.

Vozidlo explodovalo ve čtvrti Campo de las Naciones v ulici Ribera del Loira nedaleko pobočky stavební společnosti Ferrovial, která staví baskickou vysokorychlostní železnici. Tento projekt patří mezi terče, na něž se separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) v poslední době zaměřuje. V Madridu ale podniká útoky spíše sporadicky - naposledy v únoru 2005, kdy byly zraněny čtyři desítky lidí.

Podle španělského ministra bezpečnosti Alfreda Péreze, který místo exploze navštívil, ETA útokem reagovala na to, že v neděli soud zakázal kandidátky dvou separatistických stran D3M a Askatasuna do regionálních voleb v Baskicku plánovaných na 1. března. Úřady tyto formace považují za pouhou zástěrku pro kandidáty z řad politického křídla ETA, strany Batasuna. Šéf regionální baskické vlády Juan José Ibarretxe atentát odsoudil a vyzval ETA, aby už „jednou provždy zmizela“.

ETA obnovila atentáty v polovině roku 2007, po více než rok trvajícím příměří, když ztroskotal pokus o mírové rozhovory s vládou.