V centru Pekingu lehl popelem luxusní hotel

Peking - V centru Pekingu shořel nedostavěný hotel Mandarin Oriental poté, co ho zřejmě zasáhly jiskry z ohňostroje. Z hotelu začaly šlehat plameny v pondělí krátce po deváté večer místního času, když byl nedaleko odpálen ohňostroj k festivalu luceren jako součást oslav nového čínského lunárního roku. Požár se snažilo uhasit nejméně sedm hasičských jednotek. Při zásahu zemřel jeden hasič, dalších šest lidí podle agentury Nová Čína utrpělo zranění.

Podle svědků padaly na hotel jiskry z ohňostroje. Čínské úřady nicméně oficiálně nepotvrdily, že by byl ohňostroj skutečně příčinou požáru. Podle pekingského zpravodaje ČT Tomáše Etzlera se situace v čínském hlavním městě postupně vrací k normálu.

Budova byla součástí nově budovaného komplexu čínské státní televize CCTV. Otevření hotelu bylo naplánované na letošní rok. Mandarin Oriental měl být s 241 pokoji jedním z nejluxusnějších hotelů v Pekingu. Jeden z architektů hotelu Eric Amir uvedl, že plameny zničily sedm let práce. Přesný rozsah škod na projektu za zhruba miliardu dolarů není zatím znám.