Barroso: Děkuji Česku za vynikající práci během předsednictví

Brusel - Za začátek předsednictví Evropské unii pochválil dnes Česko ve svém dopise José Manuel Barroso. Šéf Evropské komise připomněl, že předsednictví bylo poznamenáno dvěma velkými krizemi - přerušením dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a konfliktem v Gaze. Barroso a český premiér Mirek Topolánek se sejdou ve středu v Bruselu, kde budou probírat hlavně způsob, jak uvést v život plán obnovy evropské ekonomiky, na níž se začínají tvrdě projevovat dopady finanční krize.

„Chtěl bych vyjádřit uznání premiéru Topolánkovi a jeho spolupracovníkům za vynikající práci a poděkovat za velmi úzkou spolupráci během tohoto období,“ píše se v Barrosově dopise, který dnes zveřejnily stránky českého předsednictví.

Podle šéfa výkonného orgánu unie je nyní potřeba navázat na „rozsáhlou a koordinovanou reakci unie“ na hospodářskou krizi. „Musíme chránit naše občany a současně odmítnout protekcionismus. Sem patří krátkodobá opatření k zachování a vytvoření pracovních míst, včetně stimulace bank k opětovnému půjčování peněz,“ uvádí Barroso. „Musíme zajistit, aby se prostředky vydané na řešení této krize staly rovněž investicemi do dlouhodobě udržitelné prosperity,“ dodává.