Nejen radar v Brdech bude tématem setkání Schwarzenberga s Clintonovou

Washington - Předseda Rady evropských ministrů zahraničí a český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pokračuje v jednáních ve Spojených státech. Čeká ho první setkání s novou americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Hlavním, ale ne jediným tématem bude americký radar v Brdech. Politici proberou i konflikt na Blízkém východě a situaci v Afghánistánu. Očekává se také, že USA prostřednictvím Karla Schwarzenberga požádají Evropskou unii o přijetí vězňů z Guantánama.

S Hillary Clintonovou by měl český ministr zahraničí jednat přibližně tři čtvrtě hodiny. Americký radar sice bude hlavním, ne však jediným tématem schůzky. Šéfové diplomacií Česka a Spojených států by kromě výše uvedených témat měli také mluvit o našem předsednictví evropské sedmadvacítce.

„Tady hraje roli jak EU, tak Spojené státy, takže abychom sladili postupy a docílili jisté synergie,“ řekl Schwarzenberg v pondělí českým novinářům. Při jednání se svojí resortní kolegyní chce také zjistit zásadní stanoviska nové americké administrativy ke klíčovým zahraničněpolitickým otázkám.

Rozhovor s Clintonovou se dotkne zřejmě i summitu EU-USA, který chce česká vláda uspořádat na jaře v Praze. Nový americký prezident Barack Obama podle Schwarzenberga už pozvání dostal, je ale otázkou, zda vzhledem k domácím hospodářským potížím bude mít na setkání čas. Dobrá vůle z americké strany nechybí, vše záleží na hospodářském vývoji v USA, řekl Schwarzenberg.

S ministrem Gatesem by měl podrobněji jednat o vojenských otázkách kolem Afghánistánu, kde působí čeští vojáci. „Slyšeli jsme, že Američané chtějí přehodnotit strategii (v Afghánistánu), abychom věděli, jakým směrem to půjde,“ uvedl. Gatese se chce také ptát na technický vývoj střel americké protiraketové obrany. K jejich navádění má sloužit radarová stanice, kterou Američané plánují vystavět v České republice.

Po setkání s Hillary Clintonovou odjede český ministr zahraničí do Ruska na jednání představitelů EU s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Radar
Zdroj: ČT24