Ahmadínežád ochoten jednat s USA, Obama pro jaderné odzbrojení

Teherán - Írán je připraven k dialogu se Spojenými státy, pokud se bude jednat v duchu vzájemného respektu. Prohlásil to dnes íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád na manifestaci k 30. výročí íránské islámské revoluce. To dnes do teheránských ulic vyšlo slavit několik set tisíc lidí. Z osmi různých míst davy směřovaly na náměstí Svobody na západě města, kde Ahmadínežád pronesl projev, v němž vypočítal úspěchy Íránu za minulá tři desetiletí.

Prezident připomněl, že nová americká vláda ohlásila změnu ve vztazích k Íránu a ochotu k přímému dialogu. „Skutečná změna musí být zásadní, a nikoli taktická. Íránský národ skutečné změny vítá a je připraven k rozhovorům. Ale k rozhovorům, které budou vedeny ve spravedlivém ovzduší a za vzájemného respektu,“ řekl Ahmadínežád.

Tématy rozhovorů by podle Ahmadínežáda měly být boj proti terorismu, likvidace jaderných zbraní, reforma Rady bezpečnosti OSN a boj proti obchodu s drogami. Podle íránského prezidenta se svět ocitl na křižovatce, jelikož je zřejmé, že vojenská moc není úspěšná, čímž poukazoval na americké intervence v Iráku a Afghánistánu. „Svět vstupuje do období dialogu a rozumu. Nechce, aby se opakovalo černé období Bushovy vlády. Osud, který postihl Bushe, a byl to velmi špatný osud, je lekcí pro ty, kdo chtějí světu vnutit svou vůli,“ řekl Ahmadínežád. Prohlásil také, že „íránský národ je skutečná a opravdová velmoc“.

Americký prezident Barack Obama o ochotě k přímým jednáním s Íránem hovořil i na své první tiskové konferenci ve funkci amerického prezidenta v noci na dnešek. „Národní bezpečnostní tým pečlivě prověřuje dosavadní politiku vůči Íránu a hledá oblasti, kde bychom mohli zahájit konstruktivní dialog. K íránskému režimu máme stále vážné výhrady, přesto si ale myslím, že tu je prostor k vzájemnému uznání,“ uvedl Obama.

V minulosti také říkal, že bude od Íránu požadovat, aby se podřídil mezinárodním rezolucím. V opačném případě chce podpořit další sankce, jimž Írán čelí kvůli svému jadernému programu.

Rusko a USA by podle Obamy měly být příkladem pro jaderné odzbrojení

Obama na konferenci rovněž uvedl, že Spojené státy a Rusko by měly jít příkladem při jaderném odzbrojování. „Pokud začnou závody v jaderném zbrojení v tak výbušném regionu, jako je Blízký východ, celý svět bude v nebezpečí,“ řekl Obama s poukazem na íránský program obohacování uranu. Ten má podle západních států umožnit Teheránu sestrojit jadernou zbraň, Írán ale tvrdí, že bude sloužit pouze k energetickým účelům. „Jedním z mých cílů je všeobecně zabránit šíření jaderných zbraní. Myslím, že je důležité, aby Spojené státy a Rusko šly v této oblasti příkladem,“ prohlásil Obama.

Írán slaví 30. výročí islámské revoluce

Revoluce svrhla prozápadního šáha Mohammada Rezu Pahlavího, jehož dynastie Íránu vládla 54 let, a vynesla k moci šíitské duchovní. Prvního února roku 1979 se vrátil z patnáctiletého exilu ajatolláh Rúholláh Chomejní a 11. února se stal vládcem země. Tento den se slaví každoročně jako vítězství revoluce, letos podle perského kalendáře připadá na 10. únor. Islámská republika byla vyhlášena až 1. dubna.

V průvodech směřujících k náměstí Svobody se provolávala smrt Americe a Izraeli a děti měly na hlavách čelenky s nápisem Jsem tvým žákem, Chameneí, odkazujícím na současného duchovního vůdce země ajatolláha Alího Chameneího. Oslavy se neobešly bez repliky satelitu, který nedávno Írán vynesl na oběžnou dráhu. V jednom z průvodů se objevil osel ověšený z jedné strany izraelskou a z druhé americkou vlajkou. Všemu dominovalo často opakované heslo 30 let svobody, 30 let hrdosti.

Státní televize dnes přinesla záběry z manifestací z dalších íránských měst. Denně vysílá dobové snímky z revolučního roku, avšak vynechává informace o odpůrcích revoluce a tisících obětech ze dvou následujících let.

Vydáno pod