Příčinou požáru pekingského hotelu byl ohňostroj

Peking - Velký ohňostroj byl podle oficiálních informací příčinou požáru v centru Pekingu, který zcela zničil nedostavěný 44patrový luxusní hotel Mandarin Oriental. Při hašení zahynul jeden z hasičů, další byli zraněni. Škody způsobené pětihodinovým požárem půjdou podle pekingského zpravodaje Tomáše Etzlera v přepočtu do miliard korun.

Hotel Mandarin Oriental, vysoký 159 metrů, tvořil součást komplexu státní televize CCTV. Televizní věž CCTV ve tvaru Z vedle hotelu se velmi rychle stala symbolem moderní Číny.

V červenci měl být hotel slavnostně otevřen. V pondělí na něj ale dopadly jiskry z nepovoleného ohňostroje pořádaného u příležitosti oslav lunárního nového roku. Podle mluvčího pekingských hasičů Luo Jüana si televizní stanice China Central Television CCTV najala společnost se zábavní pyrotechnikou, aby na volném prostranství v blízkosti hotelu uspořádala ohňostroj, při němž mělo být odpáleno několik set velkých raket a světlic. CCTV však prohlásila, že skupinu na odpalování světlic najala neupřesněná osoba pověřená stavebním projektem bez povolení, čímž porušila předpisy. Pracovníci společnosti již byli vyslechnuti, sdělil mluvčí.

Ohňostroj byl podobného druhu jako ten, který byl odpalován během loňských olympijských her. Avšak vzhledem k tomu, že měl být mnohem rozsáhlejší, než jaký poskytují pouliční stánky při novoročních oslavách, a byl instalován v městském centru, bylo zapotřebí povolení od vedení města. „Majitelé však nedali na varování policie, že podobné ohňostroje nejsou povoleny,“ zdůraznil Luo.

Peking obvykle přísně reguluje odpalování ohňostrojů v městském centru, avšak poněkud zmírňuje postoj při každoročních oslavách lunárního nového roku. Pondělí, kdy se od Nového roku poprvé objevil na nebi úplněk, bylo posledním dnem pro výjimky z pyrotechnických oslav, takže světlice a rakety vybuchovaly na otevřených prostranstvích po celé metropoli.

V centru Pekingu vyhořel 159 metrů vysoký hotel poté, co jej zasáhly jiskry z ohňostroje k lunárnímu Novému roku.
Zdroj: ČT24/ČTK/AP