Odhady voleb v Izraeli: Vládní Kadima mírně vede před Likudem

Jeruzalém - Vládní strana Kadima (Vpřed) v čele s ministryní zahraničí Cipi Livniovou v dnešních předčasných parlamentních volbách v Izraeli mírně vede před opozičním pravicovým blokem Likud Benjamina Netanjahua. Strana práce ministra obrany Ehuda Baraka zaznamenala zřejmě nejnižší zisk v historii. První odhady výsledků zveřejnily izraelské televizní stanice po uzavření volebních místností v 21:00 SEČ.

Podle očekávání ale zřejmě půjde o velmi těsný souboj. Odhady izraelských televizí předpovídají straně Vpřed náskok pouhých dvou křesel. Televize Channel 2 slibuje Kadimě zisk 29 ze 120 parlamentních křesel a Netanjahuovu Likudu 27 mandátů. Odhady televizí Channel 1 a Channel 10 hovoří shodně o 30 mandátech pro Livniovou a 28 pro Netanjahua.

Třetí nejsilnější politickou silou v Izraeli se podle odhadů stane radikální strana ruských imigrantů Izrael je náš domov, jíž prognózy přisuzují zisk 14 až 15 mandátů místo dosavadních jedenácti. Nejhorší volební výsledek v historii se rýsuje pro Stranu práce ministra obrany Ehuda Baraka, která podle odhadů bude mít 13 mandátů místo dosavadních 19.

I přes mírný náskok strany Vpřed by měl nicméně podle zveřejněných prognóz lepší pozici pro vytvoření koaliční vlády Netanjahuův Likud za podpory krajní pravice a náboženských stran.

Volební účast byla i přes nepříznivé počasí poměrně vysoká. Do 15:00 SEČ odevzdalo hlas přes 42 procent voličů, což je o tři procenta víc než po devíti hodinách hlasování ve volbách před třemi lety. Tehdy přišlo za celý den k urnám asi 63 procent oprávněných voličů.

Parlamentní volby v Izraeli
Zdroj: ČT24
Vydáno pod