Palestinci: Výsledek izraelských voleb ochromuje mírový proces

Ramalláh/Gaza - Palestinská strana v prvních reakcích vyjádřila nespokojenost s rýsujícím se výsledkem dnešních předčasných parlamentních voleb v Izraeli, který potvrzuje očekávaný příklon země doprava. Zatímco samospráva prezidenta Mahmúda Abbáse zatím jen obecně podmínila svou ochotu obnovit mírové rozhovory s příští izraelskou vládou jejím závazkem zastavit výstavbu osad na palestinských územích, radikální hnutí Hamas vládnoucí v pásmu Gazy prohlásilo, že Izraelci hlasovali pro ty "největší extremisty".

Odhady zveřejněné po uzavření volebních místností v Izraeli předpovídají mírný náskok dvou křesel centristické vládní straně Vpřed ministryně zahraničí Cipi Livniové před opozičním pravicovým blokem Likud Benjamina Netanjahua. Předběžné analýzy se ale shodují na tom, že volby potvrdily očekávaný příklon politiky Izraele doprava a předpovídají snazší výchozí pozici pro sestavení koaliční vlády táboru pravice.

Palestinská strana zareagovala na první odhady výsledků voleb v Izraeli prohlášením, že budoucí izraelská vláda se bude muset zavázat k zastavení výstavby osad na palestinských územích, než s ní palestinská samospráva bude ochotna obnovit mírové rozhovory. Livniová loni vedla izraelskou delegaci při mírových rozhovorech s Palestinci, Netanjahu označovaný za „jestřába“ naproti tomu říkal, že chce kolonizační výstavbu na západním břehu Jordánu rozšířit.

Palestinský vyjednávač Saíb Irikát pak agentuře AFP řekl, že Izraelci očividně hlasovali tak, aby ochromili mírový proces.

„Výsledky izraelských voleb naznačují, že v Izraeli nebude vláda schopná udělat to, co je nutné pro dosažení míru,“ prohlásil Irikát.

Podle radikálního hnutí Hamas hlasovali Izraelci pro ty „nejbojechtivější“ vůdce a pro ty, jejichž předvolební projevy byly „nejextremističtější“.

„To, že se do čela dostala trojice Livniová-Netanjahu-Lieberman, potvrzuje dominanci teroristické kultury mezi izraelskými voliči,“ citovala agentura AFP mluvčího Hamasu Fauzího Barhúma. „Volební úspěch Livniové a Netanjahua ukazuje, že sionisté (Izraelci) volili ty nejradikálnější teroristy.“  

Radikální straně ruských imigrantů Izrael je náš domov vedené Avigdorem Liebermanem přisuzují prognózy třetí místo a zisk 14 až 15 mandátů místo dosavadních jedenácti. Lieberman řekl, že klíč k vytvoření izraelské vlády má v ruce on a že nemůže vyloučit žádnou alianci. Připojil další kontroverzní prohlášení a dodal, že izraelští Arabové by měli podstoupit test loajality nebo přijít o občanství. Vyloučil také příměří s bojovníky Hamasu v pásmu Gazy, přičemž zdůraznil, že tuto skupinu je třeba zbavit moci.

Podle propočtů jedné z izraelských televizních stanic by mohl pravicový blok v parlamentu získat celkem 64 ze 120 křesel oproti 56 pro levicové frakce.